Blog
Casa Amanet AGS

24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane

24.01.2019 | Publicat de Amanet AGS

In fiecare an, pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Ziua Unirii Principatelor Romane, eveniment cunoscut si sub numele de Mica Unire, fiind si primul pas important in infaptuirea statului national unitar roman.

Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 Ianuarie 1859 in Moldova si la 21 Ianuarie 1859 in Tara Romaneasca, act care a adus cele doua state intr-o uniune personala. Statul acoperea regiunile istorice Oltenia, Muntenia si Moldova Occidentala, precum si sudul Basarabiei (zona Cahul, Bolgrad si Ismail).

 

In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata de succesorul sau, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

 

Cele doua state, Tara Romaneasca si Moldova, si-au inceput existenta ca vasale ale Coroanei Ungariei, stare de vasalitate care a durat pana la obtinerea independentei in 1330 pentru Tara Romaneasca si in 1359 pentru Moldova. Cele doua principate au devenit formal vasalele Imperiului Otoman (in 1476 Tara Romaneasca si in 1538 Moldova). Totusi, Principatele Romane si-au pastrat autonomia in toate aspectele privind politica interna si cu unele limitari in ceea ce priveste politica externa, cu exceptia perioadelor in care domnitorii s-au ridicat la lupta impotriva suveranitatii otomane si au stabilit aliante externe care contravineau intereselor turcesti. Unul dintre cei mai importanti voievozi ai perioadei de lupte antiotomane a fost Mihai Viteazul, care a reusit pentru o foarte scurta perioada de timp sa uneasca cele trei principate romanesti – Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, intr-o uniune personala in 1600.

 

 

Ca urmare a infrangerii Imperiului Rus in Razboiul Crimeii si incheierea Tratatului de pace de la Paris din 1856, cele doua principate au fost trecute sub tutela comuna a Imperiului Otoman si a Congresului Marilor Puteri (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei, Al doilea Imperiu Francez, Regatul Sardiniei, Imperiul Austriac, Prusia si, doar la un nivel declarative, Imperiul Rus).

 

Negocierile din timpul sus-amintitului tratat au dus la aprobarea unei uniuni minimale, in care urmau sa fie alesi doi domnitori la Bucuresti si Iasi, cu doua organe legiuitoare, urmand ca la Focsani sa functioneze un organ legislativ comun, care sa ia decizii in domenii de interes comun, precum cel al taxelor si impozitelor. O alta hotarare care viza soarta celor doua principate era organizarea de alegeri pentru Divanele ad-hoc, adunari ale tuturor claselor sociale, care urmau sa dezbata viitorul celor doua tari. In 1859, profitand de ambiguitatea textelor intelegerilor finale, care prevedeau existenta a doua domnii, dar nu impiedica una si aceeasi persoana sa fie aleasa pe ambele tronuri, Al. I. Cuza a fost ales ca Domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei si Valahiei.

 

Tratatul de la Paris a inlocuit protectoratul rus cu garantia colectiva a marilor puteri. Acesta insa nu a realizat unirea Principatelor dar a facilitat calea catre aceasta, lasand problema in mainile romanilor. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza poporul roman a infaptuit el, mai intai, unirea personala (1859) si apoi unirea completa (1864). 

 

La 5 ianuarie 1859, Alexandru ioan Cuza a fost ales ca domnitor in Moldova. La 24 ianuarie in acelasi an, Cuza a fost ales ca domnitor in Tara Romaneasca. Asa s-au unit Moldova si Tara Romaneasca si s-au nascut Principatele Unite.

 

Desi Unirea din 1859 era recunoscuta doar pentru perioada domniei lui Cuza, sirul de reforme initiate de acesta si venirea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care se bucura atat de sprijinul Frantei cat si cel al Prusiei a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constitutiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania.

 

In 1878, dupa victoria din Razboiul de independenta, Romania s-a scuturat de jugul otoman, dar a intrat imediat in conflict cu aliatul rus in privinta regiunii Bugeacului. In cele din urma, Romania a primit Dobrogea, dar a trebuit sa cedeze sudul Basarabiei (judetele Cahul, Bolgrad si Ismail).

 

In 1881 avea sa se proclame Regatul Romaniei, Carol I fiind incoronat primul Rege al Romaniei.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.