Blog
Casa Amanet AGS

Tara Platinei, Aurului si Diamantelor

Saturday, Feb 16, 2019 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Intr-un articol precedent am prezentat una dintre tarile in care minunile naturii se imbina armonios cu o cultura de exceptie si o bogatie a resurselor rar intalnita. In acest articol dorim sa va prezentam un alt stat in care natura, diversitatea multiculturala si mai ales rezervele subsolului sau ii confera un statut special in lume.

Africa de Sud este cel mai mare stat din Africa si a 25-a tara din lume ca suprafata. Cu aproximativ 2800 kilometri de tarm care se intind de-a lungul Oceanului Atlantic de Sud si Oceanului Indian,  Africa de Sud se invecineaza la nord cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est si nord-est cu Mozambic si Eswatini (Swaziland) si inconjoara micuta enclava statala cunoscuta sub denumirea de Lesotho.

 Populatia sa include in proportie de 80% o varietate de grupuri etnice de origine africana sub-sahariana, care vorbesc diferite limbi africane, dintre care noua cu statut oficial, precum si cele mai mari comunitati din Africa de origine europeană (alba), asiatica (indiana) si multi-rasiala.

Peisaje unice si una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din lume, Table Mountain, se afla in Africa de Sud, intre Capul Bunei Sperante si Capetown, un important oras al tarii. Masivul muntos a devenit faimos atat pentru uriasul platou de pe culmea sa, foarte popular in randul iubitorilor de sporturi extreme, cat si pentru variatele legende despre originea si bogatiile sale.

Prima legenda, inspirata de poezia lui Luís de Camões, afirma ca Table Mountain este un zeu gigantic grec numit Adamastor, ostil si razvratit, care nu permitea nimanui sa treaca prin apele zonei.  Povestea a prins la marinarii portughezi din sec. XIII care incercau totul pentru a-si gasi drumul spre India, trebuind sa infrunte des oceanul si furtunile Capului Bunei Sperante.

Legenda romana sustine ca Table Mountain este Janus, zeu bicefal, gardian al celor doua taramuri, facilitator de inceputuri si tranzitii, care putea privi in acelasi timp trecutul si viitorul. Se credea ca sub forma acestui zeu Table Mountain salva promontoriul african si controla cine trecea de la vest la est si cine se ducea din lumea veche in cea noua.

Cunoscuta legenda  africana Xhosa relateaza povestea lui Qamata, puternicul zeu creator al lumii care pentru a crea uscatul de astazi s-a luptat cu dragonul de mare Nkanyamba. In timpul intensei batalii, mama zeului (Zeita Pamantului) il ajuta pe fiul ei, creand patru giganti pentru a proteja cele patru colturi ale lumii. Dupa ce s-au format suficiente pamanturi si inamicii au murit, gigantii au fost preschimbati in piatra pentru a supraveghea intotdeauna punctele cardinale ale pamantului. Cel mai puternic si mai mare gigant, din sud, a primit numele de Umlindi Wemingizimu (Watcher of the South) si a devenit masivul Table Mountain actual.

Cea mai putin cunoscuta legenda povesteste cum piratul olandez pensionat Van Hunks, mare fumator de pipa, intr-o zi cand fuma la locul lui preferat pe Table Mountaina fost provocat de diavol la un duel de fumat. Dupa o perioada lunga de fumat, un nor urias de fum inconjura Table Mountain. Van Hunks a castigat concursul, insa neimpresionat de infrangerea sa, Diavolul a disparut impreuna cu piratul intr-un fulger stralucitor, lasand in urma lor doar norul mare de fum, care mai acopera si astazi adesea muntele.

Table Mountain a fost vazut si ca o sursa a bogatiei. Inca din 1654, Jan Van Riebeeck, primul comandant al Capului Bunei Sperante, a organizat o investigatie amanuntita a potentialului mineral al peninsulei care ingloba masivul muntos. Cu toate acestea, experientele de explorare nu au dezvaluit niciun fel de metal pretios. Speranta ca Table Mountain era bogat in metale valoroase, si anume aur si argint, a persistat, iar explorarea a fost reluata si in secolele urmatoare pana la jumatatea sec. XIX.Statul african isi merita cu prisosinta numele de Tara Aurului si a Platinei. Un studiu geologic american estima in 2002 ca Africa de Sud detinea aproximativ 50% din resursele de aur ale lumii. Republica sud-africana inca se afla in topul statelor producatoare de aur de pe mapamond si este prima tara exportatoare de platina din lume, detinand cel mai mare zacamant, de peste 63 milioane de kilograme. Pe teritoriul sau se afla 750 de mine din care se extrag aceste metale pretioase, printre care se remarca mina de la Tau Tona, avand o adancime record de 3.400 metri. 

Africa de Sud nu este numai o tara cu o natura deosebita si bogata in metale pretioase, ci este cu adevarat locul de nastere al industriei moderne de diamante. Pana la descoperirea diamantului Eureka in 1866 - diamantele erau foarte rare si rezervate exclusiv celor mai bogati. Descoperirea a condus la o „goana dupa diamante” care a stimulat productia si accesibilitatea pietrei pretioase. Unele dintre cele mai uimitoare diamante de culoare roz si albastra sunt originare din Africa de Sud iar la momentul actual productia statului depaseste valoarea de 7,2 milioane de carate de diamante.

Diamantul Cullinan, cel mai mare diamant din lume, in greutate de 3.106 carate (621,2 g), a fost descoperit in 1905 in mina Premier, langa Pretoria. Luand numele proprietarului terenului pe care se gasea exploatarea, Sir Thoman Cullinan, piatra a fost oferita in dar in 1907 regelui britanic Eduard al VII-lea de catre guvernul Transvaal, in semn de recunostinta pentru acordarea independentei statului. Prin prelucrare au fost obtinute Cullinan I redenumit „The Great Star of Africa”,  si Cullinan II, si printr-o adaptare ulterioara, noua pietre principale, numerotate de la I la IX si 96 briliante mai mici, care fac parte la momentul actual din bijuteriile Coroanei Angliei.

Intai cunoscut sub numele de "Brown Unnamed", diamantul “The Golden Jubilee Diamond” a fost taiat dintr-o gema de culoare maro de 755.5 carate (151 g), gasita in 1985 tot in terenul minei Premier. “The Golden Jubilee Diamond” este cel mai mare diamant taiat și fatetat din lume, cantarind 545,67ct (109,13 g). Pana in 1990, diamantul a ramas in mare parte ascuns lumii exterioare, necesitand doi ani de munca pentru a fi adus in starea actuala. Diamantul este detinut actualmente de Regele Tailandei (Bhumibol Adulyadej) dupa ce a fost achizitionat de Henry Ho in 1995.

Un alt diamant celebru, „The Centenary Diamond”, a fost descoperit tot in mina Premier, in iulie 1986. Piatra bruta canterea 119.8 g (599ct). Pentru a fi taiat au fost necesare 154 de zile si o intreaga echipa de profesionisti ai companiei DeBeers. In februarie 1991 prelucrarea gemei a fost finalizata, rezultand un diamant fabulos flawless cu 247 fatete si  273 carate. Centenary Diamond este al treilea diamant ca dimensiune provenind din mina Premier si desi valoarea sa nu a fost evaluata in mod public, se stie că a fost asigurata la peste 100 milioane USD in momentul dezvaluirii sale. Piatra a fost imprumutata Turnului Londrei, unde a fost expusa un numar de ani si se crede ca nu mai apartine producatorului De Beers, ci unui proprietar actual necunoscut.

           

 Atat spectaculozitatea si diversitatea peisajelor naturii cat si bogatiile subsolului ii confera Africii de Sud o stralucire si unicitate aparte, din aceste puncte de vedere statul meritandu-si numele de Tara Platinei, Aurului si Diamantelor.

Leave Your Comment