Blog
Casa Amanet AGS

Minunile naturii si Tara Aurului

17.10.2018 | Publicat de Amanet AGS

Cu siguranta ati citit sau ati vizionat reportaje despre locuri ale lumii unde privelistea ii lasa muti pe vizitatori, precum cascada Nigara sau Marele Canion; deasemenea majoritatea dintre noi am auzit de taramuri fabuloase, bogate in aur si cu o natura generoasa ca Africa de Sud. Totusi exista minuni ale naturii mai putin cunoscute si mediatizate, care surprind la fel de mult si unde frumusetea peisajelor se combina armonios cu o arhitectura de exceptie si o bogatie a resurselor rar intalnita

Myanmar este un asemenea loc. Denumita in trecut Birmania (engl. Burma), Myanmar este cea de-a doua tara ca marime din Asia de Sud-Est, marginindu-se la nord cu China, cu Laos la est, Tailanda la sud-est, Bangladesh la vest,  India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud si cu Golful Bengal la sud-vest. Statul Myanmar isi merita cu prisosinta denumirea de Tara de Aur, avand o cultura de peste 2000 de ani si adapostind locuri de o frumusete suprema, unde natura se imbina cu o istorie fascinanta si cu bogatii fara seaman.

Printre minunile lumii in care istoria face parte integranta din peisajul natural este  Bagan, vechea capitala, unde exista la momentul actual 2200 de temple, pagode si stupa, care se ivesc pretutindeni din jungla deasa a raului Irrawaddy. Vizitat de calatorul Marco Polo, orasul Bagan este mentionat in scrierile acestuia drept unul dintre cele mai bogate si fascinante din lume: “Turnurile sunt construite din piatra slefuita, iar unul dintre ele a fost acoperit cu un strat de aur gros de un deget, astfel incat întreaga cladire pare cladita din aur masiv”.

Intre secolul al XI-lea și secolul al XIII-lea, Bagan era capitala unui imperiu in plina ascensiune, cu o casta nobiliara fervent religioasa, care a finantat constructia a mii de temple cu ajutorul calugarilor din Thailanda, Sri Lanka, India si din Regatul Khmer (Cambogia actuala). In perioada sa de mexima inflorire, Bagan gazduia nu mai putin de 5000 de pagode și stupe, majoritatea aurite, din care o mare parte din ele au fost distruse mai tarziu de invazii straine si dezastre naturale.

Capitala actuala, Yangon (vechea Rangoon pana in 1989), este un oras dinamic, cu peste trei milioane de locuitori, unde trecutul se imbina cu prezentul intr-o varietate de culori si forme. Orasul adaposteste Pagoda Shwedagon, cu o vechime de 2500 de ani, al carei turn aurit, inalt de 98 de metri, ne dezvaluie arhitectura si opulenta de odinioara. Aparent se vorbeste frecvent despre faptul ca turnul este batut in aproximativ 7 000 de diamante si alte pietre pretioase si in varf are un singur diamant de 76 de carate. Ca multe alte clădiri vechi din Myanmar, Shwedagonul a fost reconstruit dupa numeroasele cutremure si razboaie care au zguduit tara.

Alte cladiri “pretioase” sunt Pagoda Sule, aurita, cu o vechime de 2000 ani si o inaltime de 46 de metri, aflata in centrul capitalei, la intersecţia a patru strazi principale principale ale orasului si spectaculoasa pagoda Golden Stone (Mount Kyaiktiyo), unul dintre cele mai sfinte locuri ale budismului birmanez, un loc unde opulenta si spectaculosul se regasesc firesc. Baza templului este un bolovan masiv care este amplasat pe marginea unui deal intr-un echilibru precar, o stanca aurie, tinuta, conform legendei, doar de un fir de par al lui Buddha. Deasupra stancii se afla o mica pagoda unde mii de credinciosi urca pentru a putea lipi o mica foita aurita de stanca… dandu-i acesteia stralucirea aurului pur.

Myanmar nu este numai tara cu un peisaj deosebit si pagoda aurite, ci un stat cu bogate resurse minerale. Pe langa mine de extractie ale safirelor, Myanmar gazduieste si uriase zacaminte de rubine, extragand si prelucrand optzeci la suta din cantitatea de rubine existenta pe piata mondiala. Cea mai mare zona de extractie a rubinelor este regiunea Mogok, cunoscuta odinioara ca “Tara Rubinelor”, situata in nordul statului. Din minele Mogok se extrag anual pietre de o rara culoare si calitate, asa-numitele rubine “sange-de-porumbel” care sunt cele mai scumpe nestemate colorate din lume dupa diamante.

Astfel, din adancurile solului din Myanmar este extrasa in 2016 cea mai scumpa si spectaculoasa piatra pretioasa (bineinteles dupa diamante) – “Sunrise Ruby”, avand un carataj de 25.59 ka si faimoasa culoare de “sange-de-porumbel”. Numele sau se traduce prin “Rubinul Rasaritului” si a fost dat dupa poemul poetului sufit Rumi. Montat de casa de bijuterii Cartier intr-un inel de aur cu doua diamante, rubinul a fost vandut la Geneva in cadrul casei de licitatii Sotheby’s la pretul fabulos de 30.42 milioane de dolari.

Secretele fostei Birmania nu se devoaleaza repede, acest tinut magic inca mai are multe de aratat lumii. Ramane de vazut in cat timp marea majoritate a oamenilor vor reusi sa-i vada natura si bogatiile si sa-i inteleaga locuitorii si cultura.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.