Blog
Casa Amanet AGS

Ouale Fabergé

Friday, Feb 8, 2019 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Exista putini oameni astazi care sa nu fi auzit de Fabergé, celebrele oua create pentru familia imperiala din Rusia, reusind sa duca brandul peste timp. Si pentru ca povestea acestor comori artistice ni se pare fascinanta, am decis sa continuam cu o noua parte a acestei istorii.

Povestea Fabergé este demna de un scenariu Hollywood, viata la curtea regala, o frumoasa dinastie, o cadere tumultoasa si aceste obiecte foarte rare, uimitoare si sentimentale, nu este de mirare ca starneste interesul multora dintre noi. Niciun alt bijutier nu a facut parte din atatea intrigi, mister si somptuozitate.

 

Asadar in atelierul sau au fost create 65 de oua de Paste, dintre care 52 sunt cunoscute drept “oua imperiale”, ale caror design devenea mai spectaculos de la an la an. Maiestria acestora, varietatea de forme si materiale, faptul ca fiecare are propria poveste denota faptul ca farmecul oualor Fabergé nu va pieri niciodata. 

Dintre cele 52 de oua imperiale, doar 45 mai exista astazi si sunt impartite in cele mai selecte colectii din lume, din Moscova in Washington: 10 la Palatul Kremlin – Moscova, 9 la Muzeul Fabergé – Saint Petersburg, 5 la Muzeul de Arte – Virginia, 3 in colectia regala a Marii Britanii – Londra, 3 la Muzeul Metropolitan de Arte – New York, 2 in proprietatea Fundatiei Sandoz – Lausanne, 2 la Muzeul Hillwood – Washington, 2 la Muzeul de Arta Walters – Baltimore, 1 la Muzeul de Arta – Cleveland, 1 in colectia printului Albert al II-lea de Monaco – Monte-Carlo, 2 la Muzeul Fabergé proprietatea lui Alexander Ivanov – Baden-Baden, 1 in proprietatea statului Qatar si 4 in colectii private separate.

Din pacate 7 oua sunt de negasit, acestea fiind: Hen with Sapphire Pendant (1886), Cherub with Chariot (1888), Nécessaire (1889), Mauve (1897), Empire Nephrite (1902), Royal Danish (1903) si Alexander III Commemorative (1909).

Cel mai scump ou imperial se dovedeste a fi Winter Egg din 1913, atat la momentul realizarii sale, nu mai putin de 24.700 de ruble, cat si la vanzarea acestuia in cadrul unei licitatii din 2002, unde suma a ajuns la aproape 10 milioane de dolari.

 

 

Third Imperial (1887)

 

Al treilea ou imperial este realizat din aur, decorat cu diamante si safire, inconjurat de ghirlande de flori din aur, avand un trepied al carui brate au forma unor gheare de leu si are ca surpriza un ceas de dama creat de Vacheron Constantin. Acesta era unul dintre cele opt oua considerate pierdute pentru totdeauna, pana la descoperirea sa intamplatoare de catre un negustor de fier vechi. Oul a fost descoperit de un american la un targ de antichitati in 2012. Acesta l-a achizitionat cu 14.000$, in ideea de a-l vinde mai departe. Nereusind sa gaseasca un cumparator, negustorul a cautat detalii pe internet, avand parte de surpriza vietii lui. Dupa evaluarea acestuia, oul a fost scos la licitatie si vandut pentru suma de 33 de milioane de dolari.

In prezent oul se afla intr-una dintre colectiile private.

 

 

 

Danish Palace (1890)

 

Ornat cu panglici decorative cu frunze de laur in relief, diamante si smaralde, oul are ca surpriza un paravan cu zece panouri inramate. Fiecare rama include pe margine elemente din arhitectura romana si este ornata deasupra cu cate o coronita si doua frunze de laur. Fiecare panou este pictat si reprezinta in miniatura resedinta imparatesei Maria Feodorovna din Rusia si Danemarca. 

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Metropolitan de Arte din New York.

 

 

 

Memory of Azov (1891)

 

Realizat din heliotrop (piatra semipretioasa) si decorat cu ornamente curbate din aur cu diamante, in stil rococo, format din doua piese, unite printr-o balama si o incuietoare marcata de un rubin si doua diamante. Surpriza oului este replica fidela a corabiei imparatului Nicolae al II-lea care intre 1890 si 1891 a calatorit in Orientul Indepartat prin Marea Mediterana, canalul Suez, trecand si prin Grecia, Egipt, India, China si Japonia.

In prezent oul se afla in colectia Palatului Kremlin din Moscova.

 

 

 

Diamond Trellis (1892)

 

Oul este executat din bowenit (varietate de serpentin) translucid, verde pal, acoperit de o impletitura de argint cu diamante, ce urmeaza forma unor petale de trandafir. Surpriza este primul mecanism dezvoltat in atelierul Fabergé si reprezinta un elefant din fildes, replica simbolului celui mai inalt ordin cavaleresc al Danemarcei, Ordinul Elefantului. Totodata este al doilea ou cu tema daneza, primul fiind “Danish Palace”. 

In prezent oul se afla intr-una dintre colectiile private.

 

 

 

Caucasus (1893)

 

A fost primul ou datat, ornat cu cifrele anului in care a fost daruit, 1893; fiecare cifra, inconjurata de o coroana de frunze, din aur si diamante, este amplasata pe o “usita”, decorata cu perle pe margine. In spatele usitelor se ascunde cate o imagine in miniatura cu palatul Abastumani din Caucaz (Georgia), in care Marele Duce George Alexandrovici (1871-1899), fratele mai mic al imparatului Nicolae al II-lea, si-a petrecut cea mai mare parte din viata, fiind bolnav de tuberculoza, si un portret al acestuia. 

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Metropolitan de Arte din New York.

 

 

 

Renaissance (1894)

 

Acest ou realizat in stil Renascentist a fost ultimul pentru imparatul Alexandru al III-lea, inainte sa moara. Avand la baza conceptul unei “cutii” ovale din colectia Muzeului Grünes Gewölbe din Dresden, este realizat din agat opac-transparent, ornat cu impletituri din aur, cu diamante si rubine. Surpriza oului este un alt ou, denumit “Resurrection”, care pana nu demult se credea ca acesta ar fi un ou separat. 

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Fabergé din Saint Petersburg.

 

 

 

Blue Serpent Clock (1895)

 

Este primul ou primit de imparateasa Maria de la fiul sau, Nicolae al II-lea si primul ou Fabergé cu ceas. Este realizat din email albastru inchis, la jumatatea oului se afla un dial din email alb, rotativ, pe care sunt afisate orele cu cifre romane, incrustate cu diamante. Ora exacta este indicata de catre capul sarpelui din aur si diamante, ce inconjoara baza oului. De asemenea, oul este inconjurat de ghirlande de trandafiri, realizate din patru nuante de aur si prinse cu funde din diamante roz. Postamentul oului este format din trei parti din aur si email alb, decorate cu motive din stiinta si arta.

In prezent oul se afla in colectia printului Albert al II-lea din Monaco.

 

 

 

Rosebud (1895)

 

Este primul ou daruit de catre imparatul Nicolae al II-lea, sotiei sale, Alexandra. Este acoperit cu email rosu transparent, ornat cu diamante si are ca surpriza un boboc de trandafir, galben, care la randul sau continea alte doua surprize (acestea pierzandu-se in timp), un rubin si o coroana din aur cu diamante – aceasta din urma facand referire la noul rol al Alexandrei, viitoare imparateasa. 

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Fabergé din Saint Petersburg.

 

 

 

Twelve Monograms – Alexander III Portraits (1896)

 

Oul a fost realizat pentru a-l comemora pe tarul Alexandru al III-lea, din email albastru inchis, decorat cu aur si diamante, este impartit in 12 parti, prin sase linii verticale din diamante si una orizontala. Fiecare panou este decorat cu cate o coroana si monogramele tarului si imparatesei. Surpriza lipseste, dar se crede ca era compusa din sase miniaturi pictate pe fundal de fildes si montate cu safire.

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Hillwood din Washington.

 

 

 

Rock Crystal – Revolving Miniatures (1896)

 

Asa cum este si denumit, oul este realizat din cristal, format din doua jumatati, imbinarea fiind marcata printr-o banda ingusta de aur cu diamante. Surpriza oului este o carticica cu 12 file. In interior se afla un cilindru rotativ, cu 12 miniaturi pictate reprezantand resedintele tarinei Alexandra, din Germania, Marea Britanie si Rusia. In varful cilindrului se afla un smarald, probabil cea mai mare nestemata folosita vreodata la un ou imperial, cu ajutorul caruia se pot roti filele cartii pentru o vizibilitate completa a acestora.

In prezent oul se afla in colectia Muzeului de Arte din Virginia.

 

 

 

Coronation (1897)

 

Probabil, cel mai recunoscut ou Fabergé, a fost daruit de catre imparatul Nicolae al II-lea, sotiei sale Alexandra, marcand astfel momentul incoronarii sale. Oul este realizat din aur, ornat cu email galben translucid folosind tehnnica guilloché, facand referire la mantia purtata de catre tarina Alexandra in ziua incoronarii. Surpriza oului este replica in miniatura a trasurii Buckendahl din secolul 18, cu care tarina a ajuns la catedrala Uspensky din Moscova.

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Fabergé din Saint Petersburg.

 

 

 

Lilies of the Valley (1898)

 

Realizat in stilul Art Nouveau, din email roz si tehnica guilloché, este decorat cu flori de lacramioare, ornat cu perle si diamante, floarea favorita a imparatesei Alexandra. Surpriza este sub coroana din varful oului, trei portrete in miniatura a imparatului Nicolae al II-lea si celor doua fiice, Olga si Tatiana.

In prezent oul se afla in colectia Muzeului Fabergé din Saint Petersburg.

 

Leave Your Comment