Blog
Casa Amanet AGS

"Rondul de noapte"

19.10.2018 | Publicat de Amanet AGS

"Rondul de noapte", unul dintre cele mai celebre tablouri ale pictorului si gravorului olandez din secolul al XVII-lea Rembrandt van Rijn, va trece, anul viitor, printr-un proces de restaurare chiar sub ochii vizitatorilor Rijksmuseum din Amsterdam.

Directorul general al Rijksmusem, Taco Dibbits, a declarat, ca aceasta capodopera va fi expusa intr-o incapere cu pereti din sticla, astfel incat vizitatorii sa poata urmari ceea ce fac specialistii in restaurare. Intreaga procedura de restaurare va fi difuzata si online pe website-ul muzeului. Decizia de a restabili pictura a fost cauzata de aparitia decolorarii si de o usoara incetosare, ce au inceput sa apara asupra picturii dupa ultima restaurare din 1976.

“Rondul de Noapte” (De Nachtwacht) este fara indoiala una din cele mai mari capodopere ale picturii din toate timpurile, care fara probleme egaleaza “Cina cea de Taina” a lui Leonardo. Cateva lucruri mai putin cunoscute. Probabil ca numele picturii nu este cel original. Prin analiza cu raze Roentgen realizata in 1975 s-a dovedit ca lacul, menit sa protejeze opera ce infatiseaza o actiune care se desfasoara la lumina unei dupa-amiezi tarzii, se inchide cu trecerea timpului, producand iluzia unei scene nocturne. Deci nici vorba de “noapte.” Originalul fusese probabil mai mare decat cel de astazi. O copie de la inceputul secolului al XVIII-lea ne arata ca au fost taiate parti din original pentru ca sa intre intr-o incapere sau pe un perete.

“Rondul de noapte” 1642, considerat astazi o capodopera, a constituit la vremea sa un scandal. Comandantul Frans Banning Cock ar fi dorit sa iasa mai mult in evidenta in acest urias tablou. Ori, Rembrandt s-a concentrat mai mult asupra actiunii. Pentru el tema este miscarea, actiunea si nu o compozitie colectiva si anosta a unui grup. Puternicele contraste de lumina si culoare, jocul fin al miscarii trupurilor, umbrelor si rechizitelor invioreaza exceptional scena, leaga figurile intre ele, alcatuind parca din acestea o compozitie de lumini.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden - 4 octombrie 1669, Amsterdam) este considerat unul dintre cei mai mari artişti de gen din istorie. 
Rembrandt a trait in epoca numita "varsta de aur olandeza", perioada in care cultura, stiinta, comertul si influenta politica a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri si peste 2.000 desene, iar printre capodoperele sale se numara "Lectia de anatomie a doctorului Tulp", "Ospatul lui Baltazar", "Rondul de noapte" etc. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (conform spuselor istoricului de arta francez, Élie Faure).

Cele mai scumpe capodopere de Rembrandt sunt "Portrait of Marten Soolmans" şi "Portrait of Oopjen Coppit", realizate in 1634, cumparate impreuna, de Rijksmuseum din Amsterdam si muzeul Louvre din Paris, pentru suma totala de 180 de milioane de dolari. Operele de arta sunt expuse alternativ in cele doua institutii.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.