Blog
Casa Amanet AGS

Advent

Tuesday, Dec 4, 2018 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Poate ca ati observat in aceasta perioada, prin magazine, acele coronite cu patru lumanari, dar poate ca nu toti cunoasteti semnificatia, traditia si pregatirile facute inainte de Sarbatoarea Craciunului. Dar ce este si care sunt semnificatiile Adventului? Asadar sa incepem cu inceputul…

Crestinii catolici si evanghelici sarbatoresc in fiecare an, inaintea Craciunului, Adventul. Cuvantul „advent“ isi are radacinile in limba latina (adventus) si inseamna „sosire“. Asadar, sarbatorirea Adventului semnifica asteptarea nasterii lui Isus si pregatirea pentru sarbatoarea nasterii. 

Papa Grigore cel Mare a redus perioada Adventului de la sapte la patru saptamani simbolizand cei 4000 de ani pe care omenirea a trebuit sa-i astepte pana la venirea Mantuitorului. Mai tarziu, in 1570, Papa Pius al V-lea a stabilit liturghia Adventului pentru Biserica apuseana. Odata cu prima duminica de Advent incepe la catolici Noul An Bisericesc si in acelasi timp postul dinaintea Craciunului. In traditia ortodoxa Anul Bisericesc incepe la 1 septembrie, iar postul Craciunului pe 15 noiembrie, perioada premergatoare marii sarbatori fiind asadar de sase saptamani. 

 

 

Calendarul de Advent - Adventskalender

 

Adventskalender este expresia nerabdarii si a pregatirii in asteptarea sarbatorilor, numarand la propriu, zi cu zi, pana in Ajunul Craciunului. Inainte de a fi o alergatura dupa cadouri, in Advent fiecare zi ar trebui sa ne imbogateasca sufleteste, sa ne bucure si sa ne introduca treptat in atmosfera Craciunului.

Desi Adventul ca perioada de pregatire spirituala este celebrat in biserica inca din secolele V-VI, se pare ca traditia calendarului de Advent este relativ recenta. Ea ar veni de la germanii luterani, care in secolul al XIX-lea numarau zilele pana la Craciun prin diferite metode: de la simpla insemnare cu creta pe usa, la aprinderea unei lumanari in fiecare zi.

Primul calendar de Advent asa cum il stim astazi a fost confectionat in 1851, iar primul tiparit a aparut in 1902, in Hamburg. Gerharg Lang a tiparit la München, in 1908, un calendar de Advent cu imagini si mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.

 

 

Calendarele pe care le vedem peste tot in magazine sunt conventional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data cand incepe Adventul in anul respectiv. In zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distractii, in forme diverse si cat mai originale. Stim cu totii ca nu doar copiii sunt cei care isi stapanesc cu greu curiozitatea de a desface toate usitele deodata, pentru a descoperi ce surpriza se ascunde in spatele lor: o bucatica de ciocolata, un cadou mic, o jucarie sau un mesaj.

 

 

 

Coronita de Advent - Adventskranz

 

Coroana de Advent este o traditie nascuta in secolul al XIX-lea in Hamburg. In oras erau multi copii orfani care nu aveau o casa, traiau cersind si dormind pe strazi. Astfel, un tanar pastor evanghelic Johann Heinrich Wichern a cumparat o casa mare si a inceput sa adune copiii de pe strada, sa le dea un acoperis si ceva de mancare. 

In fiecare an, in timpul Adventului, tanarul pastor Wichern organiza un moment de rugaciune. In Adventul anului 1838 vrand sa faca mai frumos acest timp pentru oaspetii sai, s-a gandit ca fiecare copil sa aprinda, incepand cu 1 decembrie, in timpul momentelor de rugaciune, cate o lumanare colorata. Deoarece in fiecare zi se aprindea cate o lumanare, acel moment s-a numit Kerzendacht (celebrarea lumanarilor). Un prieten de al pastorului a pregatit un cerc de lemn pe care s-au asezat lumanarile, asa incat sa para o mare "coroana de lumina", Lichterkranz. Se ajungea la Craciun cu toate cele 24 de lumanari aprinse. 

Deoarece le placea foarte mult, incepand cu 1851 copiii au inceput sa ornamenteze coroana cu ramuri de brad ca semn al vietii. 

 

Multe persoane au gasit coroana de Advent atat de frumoasa, incat au vrut sa aiba chiar in casa lor ceea ce se numea Coroana de Lumina. Dar cine avea in casa un loc atat de mare ca sa atarne o coroana de Advent pe care sa stea 24 de lumanari? Astfel s-a micsorat numarul lumanarilor ajungandu-se doar la patru, dupa cele patru duminici ale Adventului: trei de culoare violet si una de culoare rosie. 

 

 

Dupa Primul Razboi Mondial ea a primit un nou impuls si a intrat si in casele catolicilor. In 1925 coroana de Advent, in forma sa actuala, si-a facut aparitia intr-o biserica catolica din Köln iar în 1930 la München. Prin 1935, in Austria, a inceput sa se binecuvanteze coroanele de Advent pentru casele particulare.

 

Coroana de Advent are o functie religioasa: vesteste apropierea Craciunului mai ales copiilor, ne pregateste pentru Craciun, trezeste rugaciunea comuna, arata ca Isus este adevarata lumina care invinge intunericul si raul.

 

Coroana de Advent are o forma circulara. Cercul este inca din antichitate un semn al vesniciei si al unitatii; aici indica si soarele si ciclul sau anual, modul sau continuu de a se reproduce, fara a se consuma vreodata. La fel ca si inelul, care este un tot continuu, coroana este si semn de fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu fata de promisiunile sale.

 

Ramurile mereu verzi de brad sau de pin care orneaza coroana sunt semnele sperantei si ale vietii fara de sfarsit, a vietii vesnice. Aceste ramuri amintesc de intrarea lui Isus in Ierusalim, primit cu ramuri si salutat ca rege.

 

Pentru ornamentarea coroanei se folosesc benzi de hartie rosie sau violet: rosul, simbolul iubirii lui Isus care devine om; violet, semn al pocaintei si al convertirii pentru a ne pregati pentru venirea sa.

 

Cele patru lumanari arata cele patru saptamani ale timpului Adventului. La inceput lumanarile erau trei de culoare violet si una de culoare rosie: violet pentru a indica penitenta si convertirea la Dumnezeu, rosie ca semn al bucuriei pentru iminenta nastere a lui Isus; cea rosie se aprinde in a treia duminica de Advent, numita chiar Gaudete (bucurati-va). Ele pot fi insa toate de culoare alba sau in patru culori diferite.

 

Fiecare lumanare isi are semnificatia sa religioasa, conform traditiei:

• Prima lumanare semnifica profetia, aducandu-ne aminte de profetia nasterii lui Isus.
• A doua lumanare din coronita de Advent este pentru Betlehem, locul nasterii lui Isus.
• A treia lumanare semnifica bucuria, lumanarea pastorilor care au primit primii vestea nasterii lui isus.
• Iar a patra lumanare semnifica iubirea lui Dumnezeu pentru omenire.

 

 

Leave Your Comment