Blog
Casa Amanet AGS

O pictura chineza, antica, vanduta cu aproape 60 de milioane de dolari

Tuesday, Nov 27, 2018 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

O pictura in cerneala cu o vechime de o mie de ani, realizata de unul dintre cei mai mari maestri ai literaturii chineze, Su Shi, a fost adjudecata pentru suma de 59,5 milioane de dolari, cu ocazia unei licitatii desfasurate la Hong Kong, a anuntat luni casa de licitatii Christie's.

Casa de licitatii a descris opera de arta a dinastiei Song, creata de Su, ca fiind “una dintre picturile chinezesti cele mai rare din lume” si totodata, cel mai scump articol vandut vreodata la o licitatie din Asia. 

 

Intitulata “Lemn si Piatra”, pictura in cerneala pe hartie reprezinta un arbore batran in forma de dragon, cu ramurile desfrunzite si un bolovan ascutit la baza sa.

 

 

Su Shi (1037-1101), cunoscut si sub numele de Su Dongpo, este una dintre figurile culturale cele mai importante din istoria Chinei. Discipol remarcabil al dinastiei Song (960-1279) a fost un adevarat polimat – poet, politician, scriitor, caligraf, pictor.

 

Documentul cu o lungime de 185,5 cm este ornat cu caligrafie si poezii a patru literati importanti ai secolului al XI-lea din China si, de asemenea, prezinta pecetile celor 41 de colectionari. 

 

Exista un numar infim de opere create de Su Shi, si avand in vedere preeminenta artistului si raritatea extrema a operelor sale, “Lemn si Piatra” este pe cale sa devina una dintre cele mai importante lucrari de arta licitate vreodata. 

 

Su Shi este pentru traditia chineza de literatura si arte vizuale ce este Leonardo da Vinci pentru traditia europeana de pictura si inventie. Numele sau este sinonim cu potentialul creativ maxim al conditiei umane, aflandu-se la apogeul posibilitatii creative. 

 

In 2010, ''Dizhuming'', un rulou cu caligrafie chineza realizat de Huang Tingjian, discipolul lui Su Shi, s-a vandut cu 64 de milioane de dolari, cu ocazia unei licitatii desfasurate la Beijing.  

In ultimii ani, cumparatorii asiatici sunt foarte activi in cadrul licitatiilor de la Hong Kong, cumparand diamante, picturi, ceramica antica si doborand record dupa record.  

In septembrie, un triptic abstract de 10 metri lungime intitulat ''Iunie-Octombrie 1985'' si realizat de Zao Wou-Ki, unul dintre pictorii cei mai cautati din secolul al XX-lea, a fost adjudecat pentru 65 de milioane de dolari la Honk Kong de catre casa de licitatii Sotheby's.

Leave Your Comment