Blog
Casa Amanet AGS

Comoara lui Montezuma

Wednesday, Dec 19, 2018 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Legenda spune ca in anul 1520 imparatul aztec Montezuma al II-lea a trimis o mare parte din comoara sa din aur si pietre pretioase pentru a nu cadea prada cuceritorilor spanioli. Aceasta ar fi fost ingropata intr-o grota si nu a fost descoperita nici pana in prezent. Informatiile cu privire la continutul acesteia si la locul unde se afla, nu sunt foarte multe si nici precise. 

Montezuma al II-lea a fost ultimul conducator independent al Imperiului Aztec. A condus in perioada imediat premergatoare cuceririi spaniole a Mexicului de astazi, un imperiu format dintr-o tripla alianta a trei puternice orase-stat: Tenochtitlan, Texcoco si Tlacopan, guvernand un imperiu de orase-state si state vasale, care erau localizate in centrul Mexicului. Numele real al imparatului aztec era Moctezuma, care insemna „cel pe care ura l-a facut conducator”, ulterior primind numele de Montezuma, ce a fost dat de spanioli. 

 

Montezuma al II-lea conducea de 17 ani atunci cand s-a anuntat patrunderea pe teritoriul sau armatei spaniole. Conducatorul spaniolilor Hernan Cortes a fost vazut de imparat ca un adevarat zeu venit sa indeplineasca o profetie mai veche. Dupa cum scrie Joel Levy in cartea “Istorii pierdute”, imparatul credea ca Hernan Cortez este zeul Quetzalcoatl. Acesta era venerat ca un erou divin de catre azteci, iar o profetie spunea ca se va reintoarce intr-o zi si isi va cere drepturile, incluzand o imensa comoara, artefacte sacre si ornamentele de pe temple, pe care populatia indigena le obtinuse prin cuceriri sau munca. Astfel, acesta a fost primit cu bucurie de catre imparat in capitala Tenochtitlan, Ciudad de Mexico de astazi, l-a umplut de daruri si s-a oferit sa ii predea toate bogatiile aztecilor. La scurt timp dupa ce conchistadorii au ajuns in capitala Tenochtitlan, liderul lor, Cortes nu a aratat aceeasi bunavointa si l-a facut prizonier pe Montezuma. Conducatorul spaniol a inceput sa introduca obiecte de cult crestine in templele aztecilor si le-a cerut acestora lucruri noi de valoare.

 

Aztecii furiosi au pornit lupta chiar daca nu dispuneau de arme la fel de eficiente ca ale spaniolilor. Acestia din urma speriati de intorsatura lucrurilor, au sperat ca se pot folosi de ostaticul Montezuma pentru a-i linisti, astfel l-au scos pe balconul palatului, in care era tinut ostatic, pentru a calma populatia. Asupra lui Montezuma, pe care spaniolii il fortau sa ramana in fata oamenilor, s-a abatut o ploaie de bolovani. Imparatul avea sa inceteze din viata la scurta vreme. Unii spun ca a pierit din cauza pietrelor care l-au lovit. Alti istorici afirma, la fel cum spuneau si aztecii, ca l-ar fi ucis conchistadorii lui Cortes, in timpul retragerii, deoarece nu le mai era de niciun folos. 

 

                           

 

Conchistadorii au decis sa se strecoare de-a lungul unuia dintre digurile care strabateau orasul, dar au fost descoperiti. Incercuiti de sute de canoe pline cu bastinasi ostili, peste o mie de spanioli si-au gasit sfarsitul dupa ce au fost impinsi in apa sau pur si simplu s-au scufundat in lacul Texcoco din cauza aurului cu care incercau sa fuga in barci. Noaptea in care multi dintre cuceritorii spanioli au murit, a fost numita “Noche Triste” (Noaptea Durerii), iar unele legende spun ca, de fapt, comoara pierduta de spanioli in lacul Texcoco ar fi fost tezaurul lui Montezuma. Spaniolii stransesera o cantitate impresionanta de pietre pretioase si aur.

 

                                                            

 

O parte din artefactele din aur au fost topite de spanioli si transformate in lingouri, iar o parte dintre acestea au sfarsit pe fundul localui Texcoco. Un articol din presa mexicana anunta ca in 1981 o echipa de muncitori care lucra la fundatia Bancii Mexicului ar fi descoperit un disc de aur de provenienta azteca, iar aceasta ar fi fost prima dovada a existentei comorii lui Montezuma, se consemneaza in lucrarea ”Istorii pierdute”.

 

                                        


In august 1976, s-au descoperit numeroase obiecte din aur pe fundul apelor din dreptul coastelor Mexicului, la Rio de Medio, aproape de orasul Veracruz. A fost scoasa la suprafata o cantitate impresionanta de lingouri de aur, artefacte aztece din aur si multe podoabe, iar istoricii au legat in mod cert descoperirea de comoara pierduta a lui Montezuma. O alta ciudatenie s-a petrecut dupa ce obiectele si artefactele au fost trimise la Banca Mexicului pentru a fi depozitate in siguranta. Sase ani mai tarziu, jurnalistii au descoperit ca ceea ce mai ramasese din comoara lui Montezuma nu a mai ajuns la banca. Cea mai mare parte a arheologilor si istoricilor care au efectuat sapaturi si cercetari in diverse zone ale Mexicului si Statelor Unite  cred ca bogatiile aztecilor au ajuns pe mana spaniolilor, iar o parte din comoara a fost aruncata in lacul Texcoco, unde s-ar gasi si astazi.

Leave Your Comment