Blog
Casa Amanet AGS

Diamantul Wittelsbach-Graff

Monday, Dec 10, 2018 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Pe 10 Decembrie 2008, la o licitatie Christie din Londra, diamantul Wittelsbach este vandut cu 16,4 milioane de lire sterline, respectiv 23,4 milioane de dolari SUA, cel mai mare pret platit vreodata la o licitatie pentru un diamant. In iunie 2011, diamantul a fost vandut emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, pentru cel putin 80 de milioane dolari SUA.

Diamantul Wittelsbach-Graff este un diamant din secolul al XVII- lea, de culoare albastra, de 31.06 carate (6.212 g) si totodata un obiect intrigant de legenda, cu siguranta una dintre cele mai minunate pietre pretioase din lume. 

 

Are o textura perfect slefuita, cu exceptia catorva mici zgarieturi, aproape insesizabile, cauzate, probabil, de mutarea dintr-un loc in altul. Diamantul are 82 de fatete, care alcatuiesc un model neobisnuit – fatetele sunt taiate pe verticala, iar lateralele au 16 fatete multiple, dispuse in pereche; un grad de claritate ”VS2” si o nuanta gri-albastruie. In total, diamantul avea 35.56 de carate (7.112 g), destul de mult pentru un briliant asa de rar, si masura 24,40 milimetri in diametru si 8,29 milimetri in adancime.

 

In 2008, Laurence Graff, un faimos bijutier a achizitionat diamantul Wittelsbach-Graff pentru suma de 23,4 milioane de dolari. Bijutierul a taiat diamantul, pierzand 4.45 carate, pentru a indeparta cateva impuritati si a reusit sa intensifice culoarea naturala a briliantului. In prezent, diamantul este cunoscut sub numele de Wittelsbach-Graff si este de un albastru intens si pur.

 

 

 

Origini regale

 

Diamantul a fost descoperit in faimoasa mina Kollur, din Andhra Pradesh, un stat din sudul Indiei si se presupune ca Jean-Baptiste Tavernier, faimosul calator si comerciant de pietre pretioase din secolul al VXII-lea este cel care ar fi adus piatra in Occident.  

 

Diamantul a fost oferit in 1664 de catre Regele Philip IV al Spaniei fiicei sale, tanara Margarita Teresa, cu putin timp inaintea casatoriei sale cu Imparatul Leopold I al Austriei. Din nefericire, 11 ani mai tarziu aceasta a murit, iar diamantul a fost daruit urmatoarei sotii a Imparatului Leopold I, Imparateasa Eleonor Magdalene, care ulterior i l-a oferit nepoatei sale, Maria Amalia. Cand Maria Amalia s-a casatorit cu printul Charles Albert, in 1722, membru al familiei Wittelsbach, diamantul a intrat in posesia casei regale Bavareze.

 

In 1806, cand Maximilian I Joseph a devenit primul Rege al Bavariei, a comandat o coroana regala care sa incorporeze diamantul intr-un mod remarcabil. Pana in 1918, bijuteria a ramas in partea superioara a coroanei bavareze, oferindu-i o existenta si mai semnificativa din punct de vedere istoric. Ultima oara a fost vazuta in public la inmormantarea lui Ludwig al III-lea, in 1921.

 

In 1931, familia Wittelsbach a incercat sa vanda diamantul, dar nu s-au gasit cumparatori. Wittesbach-Graff a reaparut in Belgia in 1951 si a fost prezentat, fara a fi atribuit cuiva, la Expozitia Universala de la Bruxelles din 1958. In 1960, bijutierului belgian, Joseph Komkommer i-a revenit sarcina de a taia diamantul, insa acesta i-a recunoscut semnificatia istorica si a refuzat. Prin urmare, a cautat o multime de cumparatori interesati sa achizitioneze diamantul si sa-i pastreze starea initiala. 

 

Din 1965, diamantul a fost intr-o colectie privata; Helmut Horten l-a achizitionat pentru a-l oferi cadou sotiei sale, Heidi, la nunta lor. 

 

Pe 10 Decembrie 2008, bijutierul englez Laurence Graff l-a achizitionat in urma unei licitatii din Londra, cu 23,4 milioane de dolari, un pret record la acea vreme pentru o singura piatra pretioasa.

Leave Your Comment