Blog
Casa Amanet AGS

“Floarea soarelui”

Monday, Jan 28, 2019 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Faimosul tablou “Floarea soarelui”, de Vincent Van Gogh, vechi de 130 de ani, va putea fi admirat exclusiv in muzeul ce poarta numele celebrului artist, din Amsterdam, urmand ca acesta sa ramana permanent in colectia de tablouri.

In urma unui proces de restaurare, expertii au analizat tabloul si au ajuns la concluzia ca starea acestuia nu ii mai permita sa calatoreasca, intrucat este “stabila, dar vulnerabila”.

 

Orice factor extern adus asupra picturii, in timpul unei calatorii, poate fi prea riscant pentru aceasta. "Baza si straturile de vopsea sunt stabile, dar sensibile la vibratii si modificari de nivel al umiditatii aerului si ale temperaturii", a afirmat directorului Muzeului Van Gogh, Axel Ruger. Astfel incat s-a decis ca tabloul sa nu mai fie imprumutat pentru expozitiile altor muzee si sa ramana in permanenta in Amsterdam. 

 

Dincolo de acest proces de restaurare, expertii au reusit sa afle exact ce materiale a folosit Van Gogh, inclusiv dimensiunile rolei de panza din care a fost taiata baza lucrarii.

 

Intre 1888 si 1889, traind in Arles, un oras din sudul Frantei, maestrul olandez, avand o pasiune pentru floarea soarelui, a pictat mai multe tablouri infatisand acelasi element, o vaza cu un buchet inflorit, galben aprins. Mai tarziu aceste lucrari vor face parte dintre cele mai iconice piese din lumea artei, in 1987 una dintre picturi stabilind un nou un record, fiind vanduta in cadrul unei licitatii cu 39,9 milioane de dolari.
 

Celebrul tablou se afla la muzeul Van Gogh din Amsterdam, iar celelalte versiuni fiind impartite in Londra – National Gallery, Philadelphia – Museum of Art, Munchen – Neue Pinakothek si Tokyo - Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art.

 

 

Tabloul va fi expus din 22 februarie in cadrul Muzeul Van Gogh din Amsterdam, sub o lumina mai blanda.
 

Vincent van Gogh (1853 - 1890), pictorul postimpresionist olandez, este una dintre cele mai influente figuri in istoria artei. El este unul dintre creatorii care au contribuit la dezvoltarea artei moderne, iar multe dintre tablourile sale au fost vandute la licitatii pentru zeci de milioane de dolari.

Leave Your Comment


Stiati Ca se construieste ceasul care va functiona în următorii 10 000 de ani?
Stiati Ca se construieste ceasul care va functiona în următorii 10 000 de ani?

Proiectul a fost initiat de Jeff Bezos, presedintele gigantului Amazon, si a costat deja 42 mil. dolari. Orologiul va fi alimentat de ciclurile termale ale Terrei, fiind suspendat de o greutate uriaşă atârnată de un cablu.

Stiati ca un alt telefon celebru va fi relansat in curand?
Stiati ca un alt telefon celebru va fi relansat in curand?

Nokia 8110, faimosul mobil al anilor 90, va apărea din nou în magazine intr-o varianta moderna. Modelul a dobandit notorietate prin utilizarea sa de către Neo, personajul din cadrul trilogiei Matrix jucat de Keanu Reeves.