Blog
Casa Amanet AGS

Goana dupa aur

Wednesday, Jan 9, 2019 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Compania canadiana, Nautilus Minerals Inc, va demara cel mai controversat proiect al acestui an. Va incepe sa caute aur si cupru pe fundul oceanului cu ajutorul unor roboti giganti, cel mai mic dintre ei cantarind 200 de tone.

La inceputul anului 2019 compania va lansa un trio de roboti masivi ce pot fi controlati de la distanta, pe fundul Marii Bismarck, in largul coastei Papua Noua Guinee, in cautarea unor rezerve bogate in aur si cupru, aceasta fiind si prima operatiune miniera de acest fel.  

Robotii echipati cu dinti asemanatori incisivilor unui dinozaur, se vor misca pe fundul oceanului cu ajutorul unor senile, zdrobind si macinand roca din adanc, trimitand urme de sedimente in apa din jur si ucigand viata marina. Robotii sunt construiti sa lucreze la temperaturi de inghet si la presiuni de 150 de ori mai mari decat la suprafata. Criticii proiectului sustin ca o astfel de misiune va distruge tot ce ii sta in cale, adica inclusiv pesti si alte vietuitoare. In plus, praful care se va ridica la suprafata va distruge ecosisteme si sanatatea locuitorilor care se hranesc cu pestele prins. 

Initiatorii proiectului afirma ca in zona abisala resursele sunt incredibil de bogate si nedescoperite inca. De asemenea, acestia spun ca acolo exista foarte multe rezerve de minerale, suficiente pentru mii de ani, doar zona vizata avand de zece ori mai mult aur si cupru decat pe uscat.

 

Dar cat aur exista pe Pamant?

De-a lungul istoriei, acest metal a fost considerat mereu special, foarte pretios si ravnit de generatiile din toata lumea. Aurul extras din cele mai vechi timpuri si pana acum ajunge la aproximativ 190.000 de tone. Din totalul stocului de aur, peste 90 de mii de tone, adica aproape jumatate din total, sunt utilizate in sectorul bijuteriilor. Urmeaza investitiile private unde sunt folosite 40 de mii de tone, iar guvernele lumii au in total o rezerva care depaseste 32 de mii de tone de aur.

In plus, cercetarile arata ca mai exista aproximativ 54 de mii de tone de rezerve de aur sub pamant, care asteapta sa fie exploatate, iar pe langa acestea se estimeaza ca ar mai exista cel putin 20 de milioane de tone de aur dizolvat in apa marii. O cantitate uriasa pentru care deocamdata nu exista tehnologia necesara astfel incat sa fie extrasa, dar cum tehnologia evolueaza suprinzator, ne putem astepta oricand si la aceasta realizare.

Leave Your Comment