Blog
Casa Amanet AGS

Inapoi la origini…

24.09.2018 | Publicat de Amanet AGS

V-ati intrebat vreodata de unde provin numele sau logo-urile anumitor marci sau companii, indiferent de natura acestora? Ce origine sau semnificatie au? Daca a fost ales la intamplare sau foarte bine gandit? Noi da, tocmai de aceea ne-am documentat, iar acum dorim sa va impartasim istoria companiilor tech.

Incepem cu cel mai accesat website din lume si anume Google.com. Cei mai curiosi poate ca deja s-au informat asupra denumirii sale, insa pentru cei care nu stiu inca, aflati ca numele Google este un joc de cuvinte, ce deriva din “googol”, un termen matematic pentru cifra 1 urmata de 100 de zerouri. Se zvoneste ca acest lucru reflecta misiunea fondatorilor, Larry Page si Sergey Brin, de a organiza o cantitate infinita de informatii pe internet. Domeniul “google.com” a fost inregistrat pe 4 Septembrie 1998.

 


Continuam cu gigantul in social media, Facebook, ce a pornit de la un website local dezvoltat in camera de camin, a unui student la Harvard si a ajuns la 2,19 miliarde de utilizatori activi si o influenta semnificativa la scara mondiala. Lansarea a avut loc pe 4 Februarie 2004, dupa sase zile de la decizia fondatorului, Mark Zuckerberg, de a crea un registru online pentru studentii de la Harvard, numit “TheFacebook”.

Partea interesanta a logo-ului este schema de culoare aleasa, datorita faptului ca Mark Zuckerberg suferea de deuteranopie, o forma de daltonism. In acest caz, culoarea albastra este singura care poate fi foarte usor de distins. Pe langa aceasta, exista si o anumita semnificatie pentru schema de culori in sine, deoarece albastrul si albul au fost folosite de mult timp in combinatie pentru a reprezenta puritatea si optimismul. 

 


Ajungem la alta platforma de social media, Twitter, rezultatul unei sesiuni de brainstorming din 2006, unul dintre cele mai vizitate 10 website-uri, cu peste 336 milioane de utilizatori activi. Insa distinctivul logo de acum, nu are nimic de-a face cu prototipul conceput care arata astfel: 

Ba mai mult de atat, in prima faza Twitter nici macar nu se numea Twitter. Inspirati de platforma pentru fotografii “Flickr”, fondatorii au numit initial site-ul “twttr”. De aici si conceptul primului logo. Din fericire, numele si branding-ul au fost actualizate pentru lansarea din 2006. 

Logo-ul de astazi, ce nu mai are nevoie de nicio alta introducere, este finalul evolutiei incepand cu anul 2010, cand s-a dorit o noua schimbare. Ceva care sa ii reprezinte intocmai, ceva care simboliza perfect tweets-urile care au reprezentat piatra de temelie a afacerii, astfel au inventat pasarea “twitter”. S-a dovedit a fi alegerea perfecta pentru obiectivele companiei. Nu numai ca “tweets” ar suna ca ciripitul unei pasari, dar si aspectul sau agil simbolizeaza mesajele rapide pe care le-a oferit serviciul. Nu exista nicio indoiala ca sigla Twitter este incredibil de eficienta. Sute de milioane de oameni folosesc serviciul zilnic, iar companiile ar plati cu siguranta o avere pentru o astfel de baza de clienti loiali. 


Fondat in Ianuarie 1994, de catre Jerry Yang si David Filo, absolventi ai Universitatii Stanford, sub forma unui website numit “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” – in traducere libera, “Ghidul lui Jerry si David in reteaua mondiala de internet”. Acest Ghid era un registru al altor website-uri, organizat ierarhic, spre deosebire de un index de pagini printre care poti cauta.

In Aprilie 1994, denumirea initiala capata forma de “Yahoo!”. Cuvantul “YAHOO” este un acronim pentru “Yet Another Hierarchically Organized Oracle”. Domeniul yahoo.com a fost creat pe 18 Ianuarie 1995. De-a lungul timpului a schimbat multe sigle si culori, insa surprinzator este ca la inceput nici nu au avut vreun logo. Primul a fost lansat in 1995 si reprezinta bucuria unei persoane dupa ce a gasit ce cauta pe Yahoo!

De cand si de ce, culoarea purpuriu? Din 1996, de cand au ales ca nuanta generala pentru intreaga companie. Se pare ca, unul dintre fondatori, David Filo a obtinut o afacere grozava in renovarea peretilor birourilor cu vopsea in culoarea lavandei. In cele din urma, culoarea s-a dovedit a fi o definitie la toata munca lor depusa, fapt ce o face atat de speciala. Aceeasi energie vor sa o transmita si utilizatorilor, in care sa se reflecte intreaga evolutie a companiei inca din 1994. 

 


Cea mai controversata poveste se dovedeste apartinand primei companii americane ce a depasit pragul de 1.000 miliarde de dolari, Apple. Infiintata pe 1 Aprilie 1976, de catre fondatorii Steve Jobs si Steve Wozniak, de la primul logo din 1976 si pana astazi, s-au vehiculat multe povesti referitoare la alegerea “marului”. 

Prima varianta reprezinta un desen de mana, imaginea lui Isaac Newton sub pomul al carui mar a cazut si a fost realizat de catre co-fondatorul Ronald Wayne. Dar de ce marul? Este evidenta legatura cu influenta lui Isaac Newton si de aici multe alte povesti. 

Unii ar sugera ca marul este rodul cunoasterii, bazat pe povestea lui Adam si Eva. Una dintre cele mai interesante povesti ar fi fost un tribut adus lui Alan Turing, considerat de multi ca fiind parintele sistemului informatic modern. In 1954 i-a fost gasit corpul neinsufletit alaturi de un mar muscat, despre care se credea ca ar fi continut cianura. Prin urmare, un mar mancat pe jumatate ar fi fost un simbol al lui Alan si al vietii sale.

In ciuda tuturor povestilor, din informatii adevarul ar fi mult mai simplu. Aparent se pare ca in tinerete, Steve Jobs a lucrat in livezi de mere, ulterior neavand alta inspiratie pentru denumirea companiei, a ales pur si simplu soiul preferat de mere, anume McIntosh.

 


Povestea Android este una interesanta si, intr-un fel sau altul, blamat la inceputuri, acum, dupa 10 ani, a devenit cel mai popular si cel mai folosit sistem de operare pentru dispozitive mobile. Astazi, Android a devenit sinonim cu Google si invers.

Totusi, Android nu a fost ideea companiei Google, sistemul de operare fiind dezvoltat initial, incepind cu anul 2003, de Andy Rubin, Chris White, Nick Sears and Rich Miner. Acestia au creat Android Inc. care a fost cumparat in 2005 de Google pentru 50 de milioane de dolari iar Andy Rubin a fost cooptat in cadrul companiei pentru a conduce in continuare proiectul alaturi de Chris White si Rich Miner. 

Se pare ca mascota Android a fost inspirata de jocul “Gauntlet: The Third Encounter”, un joc foarte popular pe la mijlocul anilor 90,  Andy Rubin avand o pasiune pentru roboti. Culoarea verde reprezentand dezvoltare, prospetime si prosperitate. Un lucru este cert si anume, ca sigla robotelului simpatic a luat amploare si face parte din lista cu cele mai usor de identificat logo-uri, fara a mai fi nevoie de alta prezentare. 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.