EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Perla, regina pietrelor

17.04.2019 | Publicat de Amanet AGS

Inca din cele mai vechi timpuri, perlele au fost apreciate, fiind considerate obiecte de podoaba pretioase si un simbol al prosperitatii, norocului si fericirii. Cu dovezi ce dateaza din antichitate, originea perlelor este inconjurata de legende.

Descoperirea perlelor se considera o pura intamplare, in momentul in care niste oameni se plimbau pe tarmul marii in cautare de hrana. Nu se stie cu exactitate locul unde au fost descoperite, insa cu siguranta este vorba de regiunea din Est sau Orient, Golful Persic fiind cel mai veche sursa cunoscuta de perle. Semnificatia lor difera de la o cultura la alta, dar in majoritatea, acestea sunt considerate ca fiind aducatoare de noroc si fericire. 

 

Etimologia cuvantului are diferite origini, precum limba germana, derivatie de la cuvantul “beere”, care inseamna boaba, graunte sau derivatii latine, “pirium”, “sfera”, “pirula” facand referire la forma perlelor, de sfera sau para. Romanii utilizau denumirea greceasca “margarita”, care descria un obiect de o valoare unica, speciala.

 

Cele mai feminine si fermecatoare pietre pretioase, avand acea stralucire aparte, unice prin originea lor, perlele sunt singurele create de catre un organism viu, mai exact in interiorul unor moluste bivale, de obicei stridii.


PERLE NATURALE

Perlele naturale sau “salbatice” reprezinta un obiect rotund din sidef, sunt foarte rare si in general de dimensiuni mici si neregulate. Iau nastere atunci cand intre cochilie si manta patrunde un corp strain (un parazit micro-organic sau un fir de nisip). Acesta irita mantaua care incepe sa secrete sidef prin celulele epiteliale, pentru a se proteja. Molusca depune in jurul acelui corp mii si mii de straturi concentrice de sidef, care este perla. Acest proces poate dura intre 10 si 20 de ani. Acestea pot fi intalnite in Marea Rosie, Oceanul Indian, Pacific dar si Atlantic (mai ales in Pearl Island, langa Nicaragua). Cele mai valoroase perle naturale provin din zona Bahrain si Golful Persic. 

 

In timpul procesului de formare al perlelor, lumina patrunde in straturile foarte subtiri de sidef, producand fenomenul de irizatie al perlei. Fiecare molusca, secreta o culoare proprie de sidef. De aici rezulta unicitatea si marea diversitate de culori si irizari ale perlelor.

Perlele sunt compuse din aragonit in proportie de 85-90% (carbonat de calciu), o substanta organica proteica complexa, care formeaza scheletul perlei, numita si “conchiolina” in proportie de 4-6% si apa 2-4%.

Sideful este format la randul sau din milioane de placute microscopice de aragonite, in forme hexagonale si poligonale. Acesta mai contine biopolimeri elastici si proteine matasoase. Acest complex de substante organice dau aspectul irizant al sidefului si atingerea unei duritati foarte mici, avand 2,5 - 3,5 pe scara Mohs.

 

 

 

PERLE DE CULTURA 


Perlele de cultura sunt considerate tot perle naturale, denumite perle naturale de cultura, create prin acelasi proces ca si cele salbatice, singura diferenta fiind corpul strain implantat in mod artificial si nu patrunde din intamplare in cochilie, ca in cazul perlelor naturale (salbatice). Avantajele perlelor de cultura pe langa productia mai usor de controlat, sunt metodele de colectare - mai sigure si facile, spre deosebire de colectarea perlelor salbatice, si faptul ca este o alternativa prietenoasa cu mediul inconjurator, din prisma recoltarii masive de perle salbatice. De asemenea si calitatea perlelor de cultura este, de cele mai multe ori, atat de buna, incat este foarte greu sa fie deosebite cu ochiul liber de cele naturale.

Perlicultura este posibila atat in apa dulce, cat si in apa sarata, acestea din urma fiind si cele mai scumpe, iar perioada de timp necesara obtinerii perlelor este de cativa ani (2-6 ani).

 

 


Perlele naturale de cultura in apa dulce sunt cultivate in lacuri si rauri in Asia, America de Nord si Europa de Nord. Se introduc fragmente de tesut in interiorul cochiliei, obtinandu-se adesea perle de forme neregulata. La aceste specii, o singura scoica poate produce mai multe perle odata, uneori chiar peste 20. Cultivarea perlelor de apa dulce este atestata inca din secolul al XIII-lea, China fiind in prezent liderul mondial al productiei. 

 

Perlele naturale de cultura in apa sarata se obtin prin introducerea unui fragment de tesut si unul de scoica, in jurul careia scoica va depune straturile de sidef, rezultand o perla mai aproape de forma sferica. Sunt cultivate in special 6 specii de soici marine, care traiesc in Marea Mediterana, Marea Rosie, in regiunile cale ale Oceanului Indian, Pacific si Atlantic. O scoica marina perlifera produce, in general, o singura perla.

 

Cultura perlelor in apa sarata a aparut in Japonia la inceputul secolului al XX-lea, mai exact in 1893, cand Kokichi Mikimoto, fiul unui producator japonez de noodles, a conceput si testat cu succes primele metode de cultivare a scoicilor Akoya, introducand manual un corp strain in interiorul unei scoici.

Chiar daca exista anumite diferente intre cele doua tipuri de perle naturale, de cultura si salbatice, si se formeaza in medii diferite, s-a demonstrat ca si perlele de cultura dobandesc aceleasi calitati ca cele salbatice, formate pe fundul marii.

 

 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.987 RON
1 USD = 4.68 RON
1 GBP = 5.79 RON
1 CHF = 5.11 RON
1 EUR = 4.962 RON
1 USD = 4.63 RON
1 GBP = 5.67 RON
1 CHF = 5.05 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.