Blog
Casa Amanet AGS

Martisor

01.03.2019 | Publicat de Amanet AGS

De 1 Martie, celebram sarbatoarea Martisorului, inceputul primaverii, luna renasterii, luna in care natura prinde viata si culoare… Traditia dateaza de aproximativ 8.000 de ani, fiind un obicei modern si astazi.

Martisorul este alaturi de ghiocel, simbolul primaverii, este reprezentat de un snur, alcatuit din doua fire rasucite, alb si rosu, si este purtat fie legat la mana, fie prins in piept, toata luna Martie. Culorile alb si rosu, avand diferite semnificatii.

 

Traditia este legata de credintele agrare ale dacilor, care confectionau in timpul iernii, siraguri de pietricele albe si rosii, purtate incepand cu 1 Martie pana cand infloreau copacii, pentru ca mai apoi sa fie legati in crengile acestora pentru a aduce belsug si spor in gospodarii. Inca de la inceput acestea au fost considerate talismane, amulete aducatoare de noroc celui care il poarta. 

 

 

Pe langa alte semnificatii, legatura dintre Martisor si 1 Martie nu este deloc intamplatoare. Pe vremea dacilor, anul nou incepea la 1 Martie, astfel fiind prima luna a anului. Martisorul era daruit inaintea rasaritului soarelui, de anul nou impreuna cu urarile de bine, ca un talisman menit sa poarte noroc. 

 

Cel mai popular mit povesteste cum Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata, nespus de frumoasa. Dar un zmeu a rapit-o si inchis-o in palatul sau. Atunci totul a devenit trist. Vazand ce se intampla fara Soare, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa o elibereze. Dupa un an de cautari, intr-un final l-a gasit si l-a chemat la lupta. Tanarul a invins si a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe Cer si luminand iar intreg pamantul, primava a sosit, oamenii si-au recapatat veselia, dar tanarul zacea in palat in urma luptei. Sangele i s-a scurs pe zapada, pana cand acesta a ramas fara suflare. In locurile unde zapada s-a topit, rasarind ghiocei. De atunci oamenii cinstesc memoria tanarului curajos, impletind un snur alb si unul rosu. Culoarea rosie reprezentand dragostea tanarului, iar cea alba simbolizand ghiocelul, prima floare a primaverii.

 

Conform unui alt mit, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput a da la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat imediat. Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.

 

Sarbatoarea Martisorului se mai poate intalni in zona Balcanilor la Aromani si Megleno-Romani, precum si la Bulgari care o numesc Martenita.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.