Blog
Casa Amanet AGS

Mos Nicolae

Thursday, Dec 6, 2018 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept. In ziua de 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, care vine sa le aduca daruri, acestea urmand sa fie descoperite de cei mici la primele ore ale diminetii de 6 decembrie. 

Istoria arata ca Sfantul Nicolae a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatilor Diocletian si Maximian. S-a nascut intr-o familie bogata (15 Martie 270 – 6 Decembrie 343), in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatiaca a Turciei de astazi. Inca din copilarie s-a remarcat prin purtare aleasa, post si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. Intrucat unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Manastirea Patara, unde a devenit preot.

 

Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a renuntat la toata averea pe care acestia i-au lasat-o, impartind-o saracilor si plecand in pelerinaj in Tara Sfanta. Cand s-a intors de la Locurile Sfinte, a mers la Manastirea Sionului, intemeiata de unchiul sau. Apoi s-a reintors in cetatea Mira, pentru a trai intre oameni.

Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei, Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni.

 

 

 

Minunile savarsite de Sfantul Nicolae sunt multe, dar cea mai cunoscuta probabil este aceasta…

 

Traditia spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, aducandu-le in dar noaptea, fara a fi vazut, daruri de zestre. Casa in care locuiau cele trei fete sarmane era una saracacioasa, tatal acestora planuind sa le vanda pentru a scapa de lipsuri. Sfantul Nicolae a auzit nenorocirea fetelor si a familiei, care se petrecea nu departe de locuinta sa, si astfel le-a ajutat noaptea pe furis, aruncand pe geam in camera fetei celei mari, gata de maritis, o punga cu galbeni. Povestea s-a repetat si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Insa cand a venit vremea si celei de a treia, tatal lor a stat de paza sa afle cine este acela care face atat mult bine fetelor lui. In noaptea cu pricina, cand tatal statea la panda, Nicolae s-a urcat pe casa si a dat drumul pe horn unei pungulite cu galbeni, care a ajuns drept intr-o soseta pusa la uscat. Cand tatal fetelor a vazut minunea, a fost rugat de Nicolae sa pastreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi tinut. De atunci si pana azi, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, semenii si oamenii dragi in special copiii primesc daruri de la Mos Nicolae.

 

De asemenea, o alta minune consemneaza faptul ca in vremea imparatului Constantin, trei tineri, carora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Au fost inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati. Inspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat.

 

Aproape in toate aceste interventii ale Sfantului Nicolae se vede ca cei ajutati sunt persoane tinere si probabil din acest motiv Sfantul Nicolae a fost tratat si cinstit ca un mare ajutator al tinerilor.

 

 

Traditii si obiceiuri…

 

Praznuirea Sfantului Nicolae, sarbatoarea lui Mos Nicolae nu este asociata cu daruri mari, somptuoase, luxuriante, accentul este pus pe ideea de a oferi si de a face bucurii altora. Asadar, cele mai traditionale cadouri sunt:

       Se stie ca Sfantul Nicolae lasa monede in pantofii celor saraci, asa ca ar fi foarte potrivit sa puneti in ghetutele celor mici, bani de…ciocolata.

       O alta idee ar fi bastonasele de marțipan, care amintesc prin forma de toiagul episcopal al Sfantului Nicolae.

       Un alt cadou traditional este clasica pusculita, de orice forma si oricat de sofisticata ar fi, menit nu numai sa-l bucure pe copil, dar sa-l si invete sa economiseasca „bani albi pentru zile negre”, cum se spune in popor.

       Fructele, in primul rand portocalele si mandarinele sau clementinele, care simbolizeaza aurul daruit cu mare generozitate de Sfantul Nicolae saracilor, sunt obligatorii, ca sa spunem asa, in completarea dulciurilor traditionale din cadourile aduse de Mos Nicolae.

     ■  Clasicile trenulete, masinute, animalute de plus, mici puzzle-uri si alte jocuri care sa le dezvolte copiilor abilitatile de comunicare si interactiune sunt binevenite.

 

In credinta populara cunoscut si sub numele de “San Nicoara”, Sfantul Nicolae este cel mai  „popular”  sfant din Ardeal, aici fiind si zona din tara unde se afla  cele mai multe biserici care poarta hramul acestui sfant. Sarbatoarea Sfantului Nicolae a creat un adevarat folclor, de la Sfantul „Neculai” cum este cunoscut in anumite zone rurale din  Transilvania si pana la povestile inedite despre minunile pe care le-a realizat.

 

Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

 

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

 

In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

 

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau nu.

 

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte. Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

 

Tot in popor se spune ca, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, pret de o clipa, Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

 

 

Unde se mai sarbatoreste Sfantul Nicolae…

 

In Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, este numit si Tatal Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, langa Bethleem, Palestina.

Aceasta mica localitate (14.500 locuitori) este una si aceeasi cu asezarea Galem mentionata in Vechiul Testament. Exista aici o comunitate continua de crestini de 2000 de ani. Locuitorii il indragesc atat de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), incat a devenit patronul crestinilor din oras, sfantul protector al localitatii. Aproape fiecare familie crestina din Beit-Jala are un Nicola in famile.

 

Un alt loc unde se cinsteste ziua sfantului prin mare pelerinaj este Bari - Italia. Bari, orasul situat pe tarmul Marii Adriatice, in sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj intrucat aici se afla biserica ce adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nicolae, facatorul de minuni.

Catedrala Sfantul Nicolae a fost construita in secolul al XVII-lea, (constructia a durat 110 ani) pentru a adaposti moastele Sfantului Nicolae, furate din Mira Lichiei (localitatea Demre aflata in sudul Turciei de astazi) de un grup de marinari din Bari. Constructia Catedralei (Basilica di San Nicola, in limba italiana) va incepe in anul 1089 si se va termina in anul 1197.

Potrivit legendelor, sfantul, trecand prin oras in drumul sau spre Roma, a ales Bari drept loc pentru inmormantarea sa. Bari este un important centru de pelerinaj atat pentru italieni, cat si pentru crestinii ortodocsi din estul Europei.

Leave Your Comment