Blog
Casa Amanet AGS

Ziua Indragostitilor – intre legenda si realitate

Thursday, Feb 14, 2019 | Post by Amanet AGS | 0 comment(s)

In fiecare an, pe 14 februarie, sarbatorim Ziua Indragostitilor sau “Valentine’s Day”. In aceasta zi, sume considerabile sunt cheltuite pe flori, felicitari, dulciuri si chiar cadouri extravagante de catre indragostitii dornici sa ofere cel mai original dar persoanei iubite. Multi dintre noi s-au intrebat probabil care este povestea care sustine cea mai frumoasa sarbatoare dedicata iubirii.

 In acest articol ne propunem sa elucidam misterul din spatele sarbatorii si sa observam cum a fost si este sarbatorita dragostea in diverse parti ale globului pamantesc.  In vechime, aceasta sarbatoare nu avea multe in comun cu iubirea romantica din zilele noastre, aici desprinzandu-se legenda Sfantului Valentin, unul dintre martirii cei mai de seama ai credintei catolice.

La baza acestei legende crestine unii sustin ca se afla sarbatoarea romana Lupercalia, celebrata in jurul datei de 15 februarie,  dedicata fertilitatii, onorand pe Faunus, zeul agriculturii, si pe Romulus si Remus, intemeietorii Romei. Sarbatoarea includea sacrificarea unei capre in numele fertilitatii, cu blana careia se plezneau usor femeile si terenurile agricole, pentru a fi roditoare in anul urmator. In aceeasi zi, mai tarziu, toate fetele isi scriau numele pe un biletel care era introdus intr-o urna. Fiecare dintre barbatii tineri singuri alegeau din urna biletul cu numele fetei cu care vor forma un cuplu in acel an. Odata cu crestinarea Imperiului Roman se renunta incetul cu incetul la aceasta celebrare, fiind considerata pagana.

Povestea Zilei Indragostitilor incepe odata cu legenda Sfantului Valentin. Aceasta afirma ca Valentin ar fi fost un preot crestin din timpul imparatului roman Claudius II (213-270). Ambitios si dedicat unor campanii militare de amploare, Claudius II dorea sa-si mentina forta armata si declara ilegala casatoria, in viziunea sa barbatii tineri casatoriti si cu copii neputand fi inrolati in armata. Sfantul Valentin nesocoteste edictul imparatului si oficiaza in secret multe cununii religioase. Bineinteles ca sfantul sufera consecintele actiunilor sale si este  trimis in inchisoare. In timpul incarcerarii sale se indragosteste de fiica oarba a gardianului sau, careia ii reda vederea. Dragostea sa nu se implineste, sfantul fiind ucis in data de 14 februarie. Inainte de a fi ucis prin decapitare, sfantul lasa un bilet catre iubita sa, semnat “tua Valentini” (al tau Valentin). De aici a ramas traditia de a trimite in aceasta zi biletele de dragoste persoanei iubite.

In Evul Mediu la aceasta data indragostitii isi transmiteau urarile prin viu grai sau apelau la poeti pentru a crea ceva deosebit.  La inceputul anilor 1400 apar scrisorile de dragoste scrise de mana, tip “valentine”. La sfarsitul secolului V, Papa Ghelasius I decide dedicarea zilei de 14 februarie martiriului Sfantului Valentin, care devine “Sfantul Patron al Indragostitilor” si astfel sarbatorii i se adauga si o conotatie religioasa.

In 1840 sarbatoarea ia o tenta comerciala, cand britanica Esther A. Howland incepe comercializarea primelor felicitari de Valentines realizate in productie de masa. Designul acestora era o adevarata copodopera, incluzand dantela autentica, imagini colorate si panglici. Un exemplar din aceste felicitari exista inca si se afla expusa la British Museum.

In timp “Valentine’s Day” a capatat o amploare fara precedent, fiind sarbatorita la momentul actual in majoritatea tarilor din lume. Vom prezenta mai jos cele mai interesante obiceiuri si traditii de Valentine’s Day.

In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea este respectata cu rigurozitate si entuziasm de indragostiti pe 14 februarie, acordand-se chiar o zi libera pentru a fi celebrata cum se cuvine.

In Europa, Ziua Indragostitilor este sarbatorita diferit, fiecare tara particularizand-o in functie de specificul, istoria si obiceiurile sale. In Franta, indragostitii ofera flori si cadouri constand in ciocolata si scrisori de dragoste cu mesaje elegante ( “carte d’amities”). In zonele rurale inca se mai practica obiceiul strigarii de la fereastra de catre fete a numelui alesului. Daca barbatul strigat nu este cucerit sau abandoneaza femeia care l-a strigat, in aceeasi zi aceasta arde in foc poza lui, aducandu-I in acelasi timp injurii. Pare cunoscut cumva scenariul, nu este asa?

In Italia, de Ziua Indragostitilor se obisnuieste sa se ofere cadouri precum ciocolata, iesirile la restaurant, parfumurile, trandafirii, bijuteriile si ,,Baci Perugina” – o mica aluna invelita in ciocolata, care contine o bucata de hartie cu un citat romantic scris in patru limbi. Exista inca obiceiul ca fetele nemaritate sa se trezeasca inainte de rasaritul soarelui pentru a-si vedea alesul. Conform legendei locale, acesta va fi primul barbat pe care il vor vedea pe fereastra.

In Anglia, de Ziua Indragostitilor copii pleaca in colindat si canta cateva melodii special sarbatorii pentru care sunt recompensati in fructe si bani. Datand din anii 1700, inca exista traditia ca femeile nemaritate sa-si puna sub perna cinci frunze de dafin pentru a-si visa alesul inimii.

 In Scotia, traditia festivalului de Valentine’s Day aminteste cumva de vechea sarbatoare romana Lupercalia, fara partea sacrificiului animal. In aceasta zi, un numar egal de burlaci si burlacite isi scriu numele pe un biletel, introdus mai tarziu in 2 palarii – una pentru femei si una pentru barbati. Fiecare femeie extrage un bilet cu numele unui barbat si invers. Ulterior, perechile astfel formate fac schimb de cadouri si devin un cuplu.

Cum sarbatoresc astazi danezii dragostea? Ofera cadou sau merg la concerte, spectacole si expozitii de arta, dar cel mai des ies la restaurant. Danemarca are traditii unice de Ziua Indragostitilor. Cea clasica este ,,felicitarea iubitului” - de demult, aceste felicitari erau transparente si reflectau in lumina imaginea unui indragostit. Traditia ,,ghiocelului” dainuie si astazi – astfel, de Ziua Indragostitilor barbatii trimit ghiocei iubitelor si prietenelor lor. Original este si ,,Gaekkebrev”: pe vremuri, barbatii scriau poezii de dragoste sau amuzante (“gaekkebrev”) fetelor. Expeditorul se semna prin puncte, atatea la numar cate litere aveau numele si prenumele sau.  Destinatara poeziei trebuia sa ghiceasca numele expeditorului; daca reusea, primea cadou in acelasi an un ou de Pasti.

In Finlanda si Estonia de 14 februarie se sarbatoreste,,Ziua Prietenilor”, zi in care se daruiesc felicitari si mici cadouri prietenilor; desi strazile sunt decorate cu inimioare, esenta sarbatorii ilustreaza iubirea fata de familie si prieteni, nu cea romantica.

Una dintre statele africane care au adoptat multe traditii din vest similare celei de Valentine’s Day, Ghana este prima tara care declara in 2007 ziua de 14 februarie ,,Ziua Nationala a Ciocolatei”. Decizia a fost luata tinand cont de faptul ca Ghana este unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolata din lume si ca acest lucru poate atrage turistii straini interesati de exponate culinare de muzeu si meniuri cu tematica speciala in restaurante de profil.

În Guatemala, America de Sud, Valentine’s Day este denumita El Día del Cariño (Ziua iubirii). In aceasta zi aafectiunea pentru familie si prieteni trebuie sa fie egala celei pentru iubire romantica. Ziua se sarbatoreste printr-o mulţime de spectacole pline de viata si culoare, cu personaje costumate cu masti si pene, in stil mayas.

China si Taiwan-ul sarbatoresc Ziua indragostitilor de doua ori, pe 14 februarie si in ziua a saptea din luna a saptea, conform unei vechi traditii chinezesti. In aceasta zi barbatii daruiesc iubitelor sau sotiilor trandafiri rosii. Trandafirii au simboluri diferite sau transmit un mesaj special, in functie de culoarea sau numarul lor. Un trandafir rosu semnifica "O singura dragoste", 11 trandafiri simbolizeaza "Aleasa mea" iar mesajul celor 108 trandafiri este "Casatoreste-te cu mine".

In Japonia insa, barbatul este in centrul atentiei. Asadar, femeile daruiesc de obicei ciocolata barbatilor pentru a-si demonstra dragostea, respectul sau a-si onora obligatiile sociale. Obiceiul dateaza  din 1936, cand cofetaria Morozoff Ltd. din orasul Kobe a sarbatorit pentru prima data Ziua Indragostitilor in Japonia si continua pana astazi sub un nou concept: acela de a oferi cadou diferite tipuri de ciocolata, care sa diferentieze cumva relatiile, femeile putand darui ,,ciocolata fara obligatie” (sefilor, colegilor sau fratilor), ,,ciocolata din obligatie” facuta cadou doar pentru a multumi pentru un serviciu anume, si ,,ciocolata plina de sentimente” – destinata prietenilor, iubitilor si sotilor. Insa din 1980, de 14 martie - ,,Ziua Alba”, barbatii care au primit ciocolata de Ziua Indragostitilor trebuie sa le daruiasca femeilor respective un cadou (haine, bijuterii), de regula de cel putin doua-trei ori mai scump decat cel pe care l-au primit.

In Filipine, se practica “masa nuntii”, una dintre cele mai populare traditii de Ziua Indragostitilor. Astfel, sunt reunite in spatii mari, deschise, organizate special de autoritati pe teritoriul tarii, sute de perechi de indragostiti. Acestea beneficiaza de ceremonii publice de casatorie, in 2013 inregistrandu-se de Valentine’s Day casatoria a 4.000 de cupluri.

Valentine's Day se sarbatoreste si in Romania, unde a devenit parte in ultimii ani din vietile romanilor, chiar daca din vremea dacilor exista o sarbatoare dedicata dragostei pe 24 februarie: Dragobetele. Aparent mult-mediatizata Zi a Indragostitilor a devenit mai populara. Bun, si ce putem oferi persoanei dragi de 14 februarie? Urmarim traditiile altor popoare sau ce este in inima oricaruia dintre noi? Raspunsul depinde de fiecare, noi putem veni doar cu propunerea unor cadouri de neuitat, din gama produselor AGS Jewelry.

Leave Your Comment