Blog
Casa Amanet AGS

8 Martie

08.03.2019 | Publicat de Amanet AGS

Ce sarbatorim mai exact pe 8 Martie? Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce semnificatie are aceasta zi, sarbatorita la nivel international, aflati in continuare.

 

Ziua Internatioanala a Femeii, generic cunoscuta ca “Ziua Femeii”, este sarbatorita anual pe data de 8 martie pentru a comemora atat realizarile sociale, politice si conditiile economice ale femeilor, cat si discriminarea si violenta care isi fac insa simtita prezenta in multe parti ale lumii. Despre istoricul acestei zile un lucru este cert, si anume ca in anul 1977, Adunarea Generala a ONU a adoptat printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii, fiind sarbatorita pentru prima data in data de 8 martie 1975 - Anul international al femeii. Insa lucrurile incep sa devina destul de incurcate privind intreaga poveste de unde a pornit totul: 
 

• Avem o prima sarbatoare a acestei zile, pe 28 februarie 1909, in New York, in amintirea unei greve din 1908; 
 

• Apoi in 1910, Internationala Socialista, reunita la Copenhaga, a propus instituirea unei zile internationale a femeii, fara a specifica o zi anume; 
 

• Prima zi a fost marcata in 19 martie 1911 in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia;
 

• Incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au sarbatorit ziua femeii in ultima duminica a lunii februarie;
 

• In 1917 pe fondul Primului Razboi Mondial, femeile din Rusia au ales sa protesteze tot in ultima duminica din februarie, care conform calendarului gregorian data respectiva corespunde cu 8 martie. Patru zile mai tarziu, tarul abdica si guvernul le ofera femeilor dreptul la vot; 
 

• Dupa Primul Razboi Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internationala a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost incheiat, continuand sa lupte pentru drepturi egale; 
 

• Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in tarile comuniste, aceasta zi era considerata a fi si Ziua Mamei;
 

• Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii. Tot din acest moment ONU a inceput sa incurajeze toate tarile din lume sa adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

 

Astfel “Ziua Femeii” a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala, devenind o traditie in majoritatea tarilor, fiecare sarbatorind-o asa cum simte. In Romania, pana in Decembrie 1989 se sarbatorea Ziua Mamei, insa dupa Revolutie, notiunea s-a schimbat, aceasta fiind sarbatorita in prima duminica din luna Mai. 

In ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia si tot ce inseamna ea, bucuria si sensul vietii, zambetul si gingasia primaverii. Totodata este ziua in care femeile primesc flori, cadouri sau diverse atentii, din partea celor dragi.

 

Asadar, domnilor, pentru idei de cadouri, cu care sigur nu veti da gres, va asteptam atat pe site, ags-bijuterie.ro, cat si in magazinul boutique, situat pe Bdul. Corneliu Coposu Nr.1C, Sector 3, Bucuresti.

 

Va dorim un 8 Martie insorit, plin de bucurie!

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.924 RON
1 USD = 4.06 RON
1 GBP = 5.72 RON
1 CHF = 4.52 RON
1 EUR = 4.907 RON
1 USD = 4.04 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 4.42 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.