Blog
Casa Amanet AGS

Cea mai scumpa lucrare a unui artist in viata

21.11.2018 | Publicat de Amanet AGS

Un celebru tablou in ulei al pictorului britanic David Hockney, "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)", a fost vandut pentru 90,3 milioane de dolari si a stabilit astfel un nou record de pret pentru o opera a unui artist in viata.

Cinci cele mai scumpe adjudecari pentru artistul britanic. Recent, la New York, s-a desfasurat licitatia de Arta postbelica si contemporana de la Christie’s. In celebra sala de la Rockefeller Center atmosfera a fost incendiara. Dupa primele 8 adjudecari, toate privirile s-au atintit pe lotul numarul 9C, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), opera mult asteptata, realizata de David Hockney in 1972.

Dupa cateva minute de oferte sustinute, Jussi Pylkkänen a lasat sa cada ciocanul la un nou record mondial. Tabloul, care fusese evaluat la 80 de milioane de dolari a devenit cea mai scumpa opera a unui artist in viata, la pretul de 90.312.500 de dolari. 

Recordul anterior pentru cea mai scumpa opera de arta vanduta la licitatie a unui artist in viata era detinut de sculptura americanului Jeff Koons "Balloon Dog (Orange)". Aceasta a fost vanduta pentru 58,4 milioane de dolari in 2013, tot in cadrul casei de licitatii Christie’s.

In acelasi timp, cel mai scump tablou vandut vreodata la licitatie este "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, tranzactionat pentru 450,3 milioane de dolari, anul trecut, tot la casa Christie's din New York.

Opera lui Hockney a fost incredintata Casei Christie’s de Joe Lewis, colectionar si patronul echipei de fotbal londoneze Tottenham Hotspur. Inainte de a fi scoasa la licitatie, ea a fost expusa in cea mai mare retrospectiva a artistului, realizata de Tate Britain la Centre Pompidou din Paris si la Metropolitan Museum of Art din New York. A fost cea mai vizitata expozitie organizata vreodata de Tate cu peste o jumatate de milion de vizitatori.

Alex Rotter, copresedinte al departamentului de arta postbelica si contemporana al casei de licitatii, a descris tabloul lui Hockney drept "una dintre capodoperele erei moderne".

Aleasa pentru coperta catalogului, lucrarea a fost etalata in sectiunea Towards naturalism, o selectie de creatii din a doua jumatate a anilor 60 si de la sfarsitul anilor 70, in care reprezentarea naturalista a figurii omenesti a devenit un ingredient fundamental al limbajului artistului. 

 

Dualismul care caracterizeaza stilul si psihologia cu care sunt definite personajele se repercuteaza si in compozitia lucrarii, care este, de fapt, rezultatul unirii a doua compozitii diferite. In 1971, Hockney a regasit in atelier doua fotografii. Prima il reprezenta pe omul care inoata sub apa, a doua figura un personaj care fixa pavimentul. S-a hotarat sa uneasca cele doua scene intr-o extraordinara pictura. Dupa o prima tentativa nesatisfacatoare, artistul s-a decis, in 1972, sa reincerce pictura plecand de la acelasi concept, cu obiectivul de a o termina in numai patru saptamani, timpul ramas pana la o expozitie programata la Galeria André Emmerich din New York. El a ales sa reproduca cele doua fotografii intr-un unic spatiu, dintr-o vila de langa Saint-Tropez. Seriile de fotografii secventiale si recompuse succesiv i-au permis sa studieze in detaliu complexa schema compozitionala. Intors in atelierul londonez, a lucrat 18 ore pe zi timp de doua saptamani, terminand lucrarea in noaptea de dinainte zilei in care aceasta trebuia trimisa la New York.

“Ideea de a picta doua figuri plecand de la stiluri si compozitii complementare mi-a placut atat de mult, incat atunci cand am inceput sa pictez nu m-am mai putut opri. Am lucrat intens, dar a fost cu adevarat electrizant”, marturiseste David Hockney.

Una dintre cele mai apreciate opere de arta ale lui Hockney, tabloul a aparut in numeroase monografii despre artist ai a facut parte dintr-o retrospectiva internationala care i-a fost dedicata, cu ocazia celei de-a 80-a aniversari, in 2017.

Nascut pe 9 iulie 1937, David Hockney, laureat al Ordinului de Merit in Marea Britanie si membru al Royal Academy, este pictor, scenograf si fotograf. Un important contributor la miscarea pop din anii 1960, este considerat unul dintre cei mai influenti artisti britanici ai secolului al 20-lea

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.919 RON
1 USD = 4.14 RON
1 GBP = 5.68 RON
1 CHF = 4.46 RON
1 EUR = 4.902 RON
1 USD = 4.11 RON
1 GBP = 5.56 RON
1 CHF = 4.36 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet practica cele mai mici Comisioane, iar tu primesti rapid preturi excelente la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2021 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.