EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Bijuterii care au facut istorie

10.07.2019 | Publicat de Amanet AGS

Putine bijuterii au o istorie care dateaza de 500 de ani sau una care atesta apartenenta regalitatii, ori care au trecut prin mainile imparateselor si starurilor Hollywood. In continuare regasiti prezentarea unora dintre cele mai faimoase bijuterii si pietre pretioase.

La Peregrina

….este numele unei perle descoperite in largul coastei Panama, in 1576. Forma sa perfecta de para, cantarind 202.24 grains (graunti), a fost cumparata de regele Filip al II-lea al Spaniei in 1582, ulterior devenind una dintre cele mai importante bijuterii regale ale tarii. A trecut prin mainile a opt regi ai Spaniei intr-o perioada de peste 200 de ani, inainte de a cadea in mainile lui Joseph-Napoléon Bonaparte, fratele mai mare al lui Napoleon Bonaparte, care a devenit rege al orasului Napoli si Siciliei.

In 1969, Richard Burton a platit pentru La Peregrina suma de 37,000 USD la o licitatie in New York, pentru a i-o oferi cadou sotie sale, Elizabeth Taylor, la aniversarea de 37 de ani. Perla a fost remontata pe un colier creat de Cartier.

La o licitatie din Decembrie 2011, La Peregrina a fost vanduta pentru 11,842,500 USD, de patru ori mai mult decat valoarea estimata, devenind astfel cea mai scumpa bijuterie cu perla naturala vanduta vreodata la o licitatie.


 



Hancock Red

….este o minune a naturii datorita nuantei sale de rosu purpuriu, unul dintre cele mai faimoase diamante rosii din lume. Doar unul din 100,000 de diamante se califica drept o culoare “Fancy”. Aceasta cota creste exponential in privinta diamantelor de culoare rosie, care sunt atat de rare incat pana si cei mai experimentati bijutieri s-ar considera extrem de norocosi sa se ocupe de mai mult de trei in decursul a unei vieti.

Aceasta raritate de 0.95 carate a facut parte din colectia unui fermier din Montana, pe nume Warren Hancock, despre care se zvonea ca a cumparat diamantul cu 13,500 USD in 1956.

Hancock Red a fost oferit spre vanzare in 1987 si estimat la 100,000 - 150,000 USD. S-a vandut in cadrul unei licitatii pentru remarcabila suma de 880,000 USD, doborand astfel toate recordurile.




Oppenheimer Blue

….este cel mai scump diamant albastru vandut vreodata in cadrul unei licitatii. Pe 18 Mai 2016, in cadrul unei licitatii in Geneva, Oppenheimer Blue a fost cumparat cu 57,973,000 USD, devenind la momentul respectiv, cea mai scumpa piatra pretioasa din istoria licitatiilor.

Diamantul a fost denumit in onoarea proprietarului anterior, comerciantul de diamante Sir Philip Oppenheimer. Membrii familiei sale au fost lideri in industria diamantelor de generatii, iar Sir Philip a avut la dispozitie orice diamant pe care l-a dorit. Pe acesta l-a ales pentru nuanta perfecta, proportiile impecabile si forma dreptunghiulara fantastica.

In ultimii ani diamantele albastre si-au castigat popularitatea, nu doar pentru ca sunt splendide, ci si pentru ca putine dintre ele sunt disponibile. Oppenheimer Blue este clasificat drept “Fancy Vivid Blue” de catre Institutul Gemologic al Americii, acesta reprezentand cel mai inalt grad al culorii si intensitatii acesteia pentru diamantele de culoare albastra. Avand 14.62 carate, este cel mai mare diamant Fancy Vivid Blue prezentat vreodata la o licitatie.
 

 




Blue Belle of Asia

 

….este unul dintre cele mai mari safire din istorie. Desi safirele care au peste 100 carate sunt foarte rare, arhivele arata ca acestea chiar exista in cele mai importante colectii de bijuterii din intreaga lume. In schimb, lista cu safirele ce au peste 350 carate, este intr-adevar ceva mai restransa.

Blue Belle of Asia, cantarind 392.52 carate, este al patrulea cel mai mare safir albastru cunoscut, din istorie. Doar Blue Giant of the Orient (486.52 carate), safirul Queen of Romania (478.68 carate) si safirul Logan (422.99 carate) sunt mai mari.

Aceasta legendara piatra pretioasa a fost descoperita in Ceylon (Sri Lanka), renumita ca fiind “Insula pietrelor pretioase”, in anul 1926. A fost inregistrat cantarind ‘aproximativ 400 carate si evaluat la 50,000 de lire sterline’ inainte sa fie obtinut de catre faimosul dealer de bijuterii si pietre pretioase, Macan Markar, in Colombo. In 1937, safirul a fost achizitionat de catre magnatul de la British Motor, Lord Nuffield, fondatorul companiei Morris Motors. 

 

Safirul trebuia sa fie prezentat Reginei Elisabeta, sotia Regelui George al VI-lea si mama Reginei Elisabeta a II-a, in ziua incoronarii sale in Mai 1937. Insa, acesta a “disparut”, locatia sa ramanand un mister zeci de ani.

Pe 1 Noiembrie 2014, Blue Belle of Asia a reaparut, prezentat pentru prima data in cadrul unei licitatii din Geneva. A fost achizitionat cu suma de 17,300,000 USD, devenind cel mai scump safir si totodata cea mai scumpa piatra pretioasa colorata la o licitatie.


 


 

Graff Ruby

….este una dintre cele noua nestemate ce fac parte dintr-o colectie privata de bijuterii, semnate Faraone, Van Cleef & Arpels si Bulgari. Cele trei inele marca Bulgari aveau montat un safir Burma, un diamant culoarea D si un rubin Burma cantarind 8.62 carate, care nu prezenta nicio urma ca fiind supus vreunui tratament.

Rubinele Burma de aceasta dimensiune, si care nu au fost tratate, sunt incredibil de rare. Sa intalnesti un cristal cu o asemenea puritate incredibila, care arata aproape fara nicio incluziune, si cu o nuanta superba de rosu, este o ocazie unica in viata.

Cele noua bijuterii au fost scoase la licitatie in Februarie 2006 in Saint Moritz, iar rubinul a fost subiectul de discutie a orasului inainte de deschiderea licitatiei. Initial achizitionat de la Bulgari, in Italia in anii 1960, acesta era estimat la 400,000 - 600,000 USD.

In momentul vanzarii acesta a declansat o “batalie” de 20 de minute de licitatie, finalizandu-se cu achizitia sa pentru 3,637,480 USD, la acel moment fiind cel mai mare pret per carat (421,981 USD) platit vreodata pentru un rubin. Totodata, licitatia s-a dovedit a fi un reper pentru pietrele colorate, subliniind valoarea, importanta si raritatea lor. Dupa licitatie, identitatea cumparatorului a fost dezvaluita, iar rubinul a fost redenumit “Graff Ruby”.




 

Rockefeller Emerald

….este despre marime, provenienta, raritate si dorinta. Inca de pe vremea frumoasei Cleopatra - despre care se spune ca ar fi comandat un smarald sculptat cu imaginea ei ca dar pentru Julius Caesar - pana la Dianastia Romanov si Regalitatea Britanica, nicio colectie de bijuterii nu era considerata completa fara o selectie impresionanta de smaralde.

In Iunie 2017, a fost scos la licitatie un smarald de 18.04 carate care a apartinut familiei Rockefeller. Daruit lui David Rockefeller de catre tatal sau la moartea mamei acestuia, piatra era montata intr-un inel deosebit de frumos, conceput de Raymond C. Yard in 1948.

Descris de Laboratorul Gemologic al Americii ca fiind “exceptional” si posesorul unei “combinatii neobisnuite intre dimensiune, provenienta, absenta oricarui tratament si factorii de calitate ce contribuie favorabil la raritatea si dezirabilitatea sa”, Rockefeller Emerald a fost achizitionat pentru 5,511,500 USD. La pretul de 305,516 USD per carat, a doborat recordul anterior detinut de un smarald brosa Bulgari, din colectia Elizabeth Taylor.

A doua zi dupa licitatie, un reprezentant Harry Winston a anuntat cat de mandra este compania fiind in posesia celui mai frumos smarald din lume, care odata a apartinut uneia dintre cele mai importante dinastii ale Americii.





Winston Pink Legacy

….”sa gasesti un diamant de dimensiunea si culoarea aceasta este destul de ireal”, afirma Rahul Kadakia, directorul departamentului de bijuterii al casei de licitatii Christie’s, inainte de vanzarea diamantului roz in Geneva, in Noiembrie 2018. “Poti vedea culoarea aceasta la un diamant roz mai mic de un carat. Dar acesta are aproape 19 carate si este cat se poate de roz. Este incredibil’.

Oamenii de stiinta clasifica diamantele in doua categorii principale: Tip I si Tip II. In aceasta din urma, diamantul are o culoare deosebit de rara, aproape omogena.

Distribuirea uniforma a culorii, combinata cu saturatia echilibrata, luminozitatea si nuanta roz, califica diamantul de 18.96 carate pentru ravnitul grad “Fancy Vivid”, din sistemul de clasificare al culorii GIA. Doar unul din 100.000 de diamante are o culoare suficient de concentrata pentru a se califica drept “Fancy Vivid”.

Licitatia pentru Pink Legacy, care a apartinut familiei Oppenheimer, a fost feroce. In sala de licitatii, diamantele roz Fancy Vivid peste 10 carate erau mai mult un mit - intrucat in mai mult de 250 de ani de istorie a licitatiilor casei Christie’s, doar patru astfel de nestemate au aparut spre vanzare. Acest deficit s-a reflectat si in pretul final, 50,375,000 CHF, stabilindu-se un nou record per carat pentru un diamant roz. Dupa vanzarea diamantului, noul proprietar l-a redenumit The Winston Pink Legacy.

 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.956 RON
1 USD = 4.66 RON
1 GBP = 5.70 RON
1 CHF = 5.14 RON
1 EUR = 4.938 RON
1 USD = 4.59 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 5.03 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2023 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.