EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Krugerrand - istoria celei mai populare monede din aur

01.08.2022 | Publicat de Amanet AGS

Creat și emis pentru prima dată în 1967, Krugerrand-ul din Africa de Sud a devenit cea mai populară monedă din aur de pe glob. Cu o istorie tumultoasă și o evoluție de excepție, Krugerrand se numără la momentul actual printre cele mai profitabile modalități de a investi în aur.

Istorie

În anii 1960, minele de aur din Africa de Sud produceau aproximativ 70% din aurul distribuit în întreaga lume. În acel moment, etalonul de aur global și-a pierdut din importanță și achiziționarea de lingouri și lingouri din aur pentru proprietate privată era considerată o infracțiune. Dorind să dezvolte o piață de nișă și să legalizeze astfel proprietatea aurului, guvernul sud-african a creat în 1967 moneda Krugerrand. Ideea pe care s-a axat producția monedei din aur a fost atragerea colecționarilor și investitorilor în aur de la acea vreme.

 

Primul lot a fost bătut în 1967 de Monetăria din Africa de Sud. Kruggerrand a fost prima monedă modernă a cărei greutate depășește o uncie troy de aur (31,1034 grame) de 22 de karate, atingând un nivel de puritate a aurului de 91,67%. La aceasta se adaugă și un procentaj de 8,13% cupru, ceea ce conferă monedei sud-africane o nuanță plăcută portocalie. Rolul cuprul în aliajul monedei oferă avantajul suplimentar de a face moneda mai rezistentă la zgârieturi, un factor important ținând cont că a fost și prima monedă de lingouri cu un curs legal; concepută pentru proprietate privată și vânzări internaționale.

Designul Krugerrand-ului nu a fost și nu este foarte estetic spre deosebire de alte monede din aur de investiție. Denumirea monedei este un mixaj între numele fostului președinte al Republicii Sud-Africane, Paul Kruger (ilustrat pe avers) și rand, unitatea monetară sud-africană. Pe reversul monedei este depictat springbok pronking - o antilopă de dimensiuni medii, mascota echipei de rugby și animalul național al Africii de Sud. Numele „Krugerrand” este o marcă înregistrată deținută de Rand Refinery Limited, din Germiston.

 

 Krugerrand-ul a fost comercializat la început către marii dealeri mondiali la un preț care includea o marjă (premium) de 3% peste prețul de tranzacționare al aurului pe piețele futures internaționale (prețul SPOT). Astfel prețul final de vânzare al monedei ajungea la o marjă de 4%-5% pentru comenzi medii și mari, iar prețul en-detail (la bucată) până la 10%.

Din 1980 moneda a fost emisă și cu alte greutăți și anume: jumatate de uncie(1/2 oz), un sfert de uncie(1/4 oz), o zecime de uncie (1/10 oz), moneda originală de o uncie fiind denumită și “întreagă” (full). Din această cauză, pentru orice cunoscător al domeniului, termenul de “un Kruger” sau “un Krugerrand” desemnează versiunea “întreagă”, adică moneda care cântărește 1 uncie de aur.

În 2017 pentru a comemora aniversarea a 50 de ani de existență a monedei, Monetăria din Africa de Sud a produs versiuni „Premium Uncirculated” în aur (.916 sau 22 de carate) și pentru prima dată și în platină (.999 fine) și argint (.999 fin). Numărul de exemplare ale acestor monede comemorative a fost de 2.017 pentru platină, 5.000 pentru aur și 1.000.000 pentru argint. Pe lângă emisiunea „Premium Uncirculated”, au fost emise și 15.000 de krugerrand „Proof” de argint, precum și krugerrand „Proof” în aur și platină.

 

Popularitate și competiție

În primii ani de existență ai monedei, popularitatea sa a depășit orice așteptări și alte națiuni au început să vadă beneficiul producerii unei monede similare. La sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor 1980, Krugerrand reprezenta 90% din piața internațională a monedelor din aur deși multe țări renunțaseră la achiziția monedei din cauza legăturii sale cu apartheid-ul din Africa de Sud. Principala piață de desfacere pentru moneda sud-africană, Statele Unite ale Americii, a interzis importul Krugerrand-ului în 1985; deși în anul precedent peste 600 de milioane USD de Krugerrand au fost comercializate. Majoritatea sancțiunilor au fost ridicate în 1991, după ce guvernul sud-african a pus capăt politicii sale de apartheid.

La momentul actual, peste 50 de milioane de uncii de monede Krugerrand au fost vândute la nivel global – un volum mai mare decât al oricărei alte monede din aur de investiții.

Urmând într-un procentaj mai mare sau mai mic modelul sud – african, mai multe națiuni au inceput emiterea unor monede pe același principiu ca al Krugerrand-ului. Canada a lansat pe piață în 1979 faimoasa lor monedă din aur Maple Leaf. Intrarea monedei canadiene pe piață a fost realizată într-un moment incredibil de propice pentru canadieni, deoarece Krugerrand-urile deveniseră ilegale în America de Nord. În 1982 China emite propria sa monedă de investiție, Panda de aur, care a rămas una dintre favoritele investitorilor și colecționarilor de monede de investiție până în prezent.

Statele Unite și-au lansat colecția demonede din aur American Eagles (vulturi americani) în 1986. Compoziția aliajului monedelor americane conține același procent de aur ca și Krugerrand incluzând și cupru, dar acesta este mai diluat cu argint. În cele din urmă, englezii au emis propria monedă din aur -Britannia -în 1987 care se clasează printre cele mai populare monede din lume.

Factorii care influențează stabilirea valorii Krugerrand-ului

  • Fluctuațiile ciclice ale cantității de bijuterii din aur și cererile industriale legate de oferta de mărfuri din minerit și recuperarea deșeurilor afectează prețurile aurului, modificând și prețul monedei
  • Modificările rezervei de aur (în uncii) ale Băncii Centrale (stocuri guvernamentale) pot influența cererea și oferta pentru Krugerrand
  • Cererea generală de aur de către investitorii privați și fondurile de investiții la niveluri relative ale prețurilor. Aceasta este afectată de problemele economice, incertitudinea geopolitică și ratele reale ale dobânzilor ajustate la inflație ale unei țări
  •  Perioadele de lichidare în masă a monedelor de aur de către investitori mari tind să afecteze în mod negativ valoarea Krugerrand-urilor pe piață

 

Cum se stabilește și care este evoluția prețului Krugerrand-ului?

Krugerrand este direct legat de prețul internațional al aurului la vedere, astfel că monedele sunt ușor de cumpărat și vândut, deoarece puteți cunoaște exact prețul său de cumpărare sau de revânzare. Prețul de revânzare al unui Krugerrand poate fi verificat observând prețul curent al aurului. Prețul spot al aurului este cotat în dolari americani și apoi este convertit la cursul de schimb curent al dolarului.

Prețul Krugerrand-ului de aur în dolari americani a depașit valoarea de 1.900 USD în septembrie 2011 și s-a tranzacționat sub 1.100 USD la sfârșitul lui 2015. În ultimii ani, moneda sud-africană valora în medie 1.275 USD. Actualmente prețul curent de cumpărare pe uncie , conform specialistilor de la markets.businessinsider.com pentru un Krugerrand din aur este: 1.801,04 USD.

 

Care este secretul popularității Krugerrand-ului?

Valoarea ofertei sale legale: Prima serie de monede Krugerrand a fost bătută, ceea ce înseamnă că moneda are un curs legal, deși nu are o valoare nominală monetară precum monezile valutelor obișnuite, valoarea sa fiind strâns legată de evoluția și valoarea de piață a aurului. Așadar, puteți schimba fără probleme de ordin legal un Krugerrand cu valoarea actualizată în numerar a unei uncii de aur.

Procentajul ridicat de aur din componența sa: Deoarece Krugerrand este format din peste 90% aur, include mai mult aur decât majoritatea celorlalte monede de investiții. Conținutul său de cupru, strălucirea portocalie și durabilitatea sa atrag colecționarii și investitorii, deoarece orice semn sau imperfecțiune ar putea diminua semnificativ valoarea monedei.

Reputația monedei accentuează cererea: Krugerrand este încă cea mai larg colecționată și comercializată monedă din aur pe plan mondial. Acest lucru înseamnă că, atunci când achiziționați Krugerrands, puteți avea încredere că veți găsi rapid cumpărători atunci când va veni timpul să vindeți. Acest lucru combinat cu istoria sa tumultoasă și designul său face dificilă găsirea unei investiții mai bune în monede din aur.

 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.987 RON
1 USD = 4.68 RON
1 GBP = 5.79 RON
1 CHF = 5.11 RON
1 EUR = 4.962 RON
1 USD = 4.63 RON
1 GBP = 5.67 RON
1 CHF = 5.05 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.