EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Al doilea C al diamantelor: caratul

24.05.2019 | Publicat de Amanet AGS

Intr-un articol anterior am descris cum diamantul se transforma prin truda si meticulozitatea unor bijutieri de exceptie dintr-un mineral amorf in cea mai stralucitoare piatra pretioasa si cum valoarea si raritatea sa depinde de “cei 4 C” – cut (taietura), carat (greutatea), clarity (gradul de impuritati) si colour (culoarea pietrei). In acest articol desconspiram un factor determinant in evaluarea si clasificarea internationala unui diamant si anume caratul sau greutatea acestuia.

Termenul “carat” provine din “keration”, cuvant care tradus din greaca veche denumeste samburii de roscova, folositi in trecut ca etalon in cantarirea diferitelor marfuri incluzand metalele si pietrele pretioase datorita faptului ca aveau toti aceeasi dimensiune si greutate. Odata cu inceputul secolului XX caratul este acceptat ca unitate de masura internationala pentru diamant, fiind echivalat cu 0,20 grame. Romania adera si ea in 1911 la standardul de masurare al diamantelor.

 

Abreviat “ct” pentru a se deosebi de unitatea de masura a puritatii aurului – karat - ul (prescurtat “K”), caratul, ca si unele din monezile actuale, este impartit in 100 de subdiviziuni denumite “puncte”. Greutatea in carate a marii majoritati a diamantelor comerciale variaza de obicei intre 0,10 carate (10 Puncte) si 1 carat (100 puncte), ajungand rareori  la 2 sau 3 carate. Diamantele care ajung totusi la aceasta greutate sunt cu mult mai scumpe, statisticile aratand ca dintr-un million de diamante brute extrase dintr-un zacamant minier numai 1 diamant are marimea potrivita pentru ca in urma taierii si slefuirii sa “cantareasca” 1 carat. Astfel, probabilitatea aparitiei unui diamant de 2 carate este de 1 la 5 milioane de pietre brute extrase. 

Greutatea (caratul) este cu siguranta cel mai important factor dintre cei 4 C pentru stabilirea valorii unui diamant, fiind in general primul aspect intrebat de catre clienti in momentul achizitionarii acestuia. Cu mici variatii pretul unui diamant difera in functie de greutatea sa. Bineinteles acest lucru nu inseamna ca valoarea unui diamant de 2 carate este dublul celui de 1 carat de aceeasi calitate, ci este aproximativ de 3 ori mai mare. In ciuda faptului ca greutatea diamantului este definita prin carat, acesta nu poate reflecta cu precizie dimensiunea unei pietre de diamant. Pentru a clarifica ce semnifica dimensiunea unui diamant, pe langa greutatea acestuia vor trebui luate in considerare diametrul (distanta in milimetri in partea de sus a diamantului), gradul de taiere si forma in care este taiat diamantul. 

 

Tinand cont intocmai de toate detaliile complicate ale stabilirii valorii unui diamant, consideram ca trebuie mentionat un aspect important care subliniaza raritatea sa - faptul ca dintr-o tona de minereu brut extras abia se obtine o jumatate de carat de diamante (0,50 carate), iar dupa ce se efectueaza taierea si slefuirea, greutatea finala a gemei ramane chiar mai mica. Din acest motiv diamantul este una dintre cele mai rare pietre pretioase din lume si cu siguranta ramane cea mai ravnita dintre ele.

Indiferent daca optati pentru cumpararea unui diamant pentru a-l purta, a-l oferi cadou unei persoane dragi, sau il achizitionati ca investitie, cu AGS Jewelry alegerea devine usoara. O colectie de bijuterii unice cu diamante de diverse carataje va asteapta atat pe www.ags-bijuterie.ro cat si in magazinul boutique, situat pe Bd. Corneliu Coposu Nr. 1C, Sector 3, Bucuresti. In eventualitatea in care doriti sa il valorificati la adevarata sa valoare pe piata si sa obtineti pe loc suma de bani de care aveti nevoie exista o singura solutie - Casa Amanet AGS.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.985 RON
1 USD = 4.56 RON
1 GBP = 5.88 RON
1 CHF = 5.09 RON
1 EUR = 4.952 RON
1 USD = 4.50 RON
1 GBP = 5.68 RON
1 CHF = 5.02 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.