EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Cele mai valoroase monede din argint

07.06.2023 | Publicat de Amanet AGS

Considerat metal de investitii sub forma lingourilor sau monedelor, argintul este o alternativa viabila de economisire pentru perioade de nesiguranta financiara. Argintul este privit de multi ca o investitie pe termen lung sau ca un depozit de valoare, o protectie impotriva inflatiei severe. Dupa prabusirea bancii Silicon Valley din S.U.A in martie 2023, pretul argintului a crescut semnificativ, incurajand astfel cumpararea argintului atat in forma fizica, cat si online, tranzactionat la bursa.

Cea mai cunoscuta forma de investitie in argint fizic, o reprezinta colectionarea de monede din argint. Este usor de accesat, usor de schimbat si de multe ori colectionarii sunt fascinati si de istoria sau povestea care se ascunde in spatele monedei din argint achizitionate. Alti colectionari iau in considerare numai valoarea argintului continut in moneda respectiva. Cert este ca valoarea unei monede din argint este data atat de starea sa fizica, cererea sa pe piata cat si de raritatea sa – cu cat moneda din argint este mai rara, cu atat valoarea sa creste substantial.

Datorita dimensiunilor reduse si a versatilitatii investitiei, un numar insemnat de persoane sunt interesate de colectionarea monedelor din argint, fie ca hobby, fie ca modalitate de investire a banilor in surplus.

 

V-ati intrebat cat poate valora o moneda rara de argint? Clasamentul celor mai valoroase cinci monede din argint din toate timpurile va poate clarifica raspunsul:

1.   The USA Flowing hair dollar – Dolarul de argint "Părul curgător", S.U.A

Dolarul de argint Flowing Hair este prima moneda de 1 dolar de argint emisa si batuta de Monetaria Statelor Unite in 1794. A fost produsa intr-o serie limitata de numai 1758 de exemplare, din care au supravietuit pana astazi numai 6 monede. Fabricata dintr-un aliaj de 90% argint si 10% cupru, aversul sau ilustreaza o Lady Liberty din profil, cu păr curgător și reversul său prezintă un vultur american. Flowing Hair a fost vanduta la licitatie cu peste 10 milioane de dolari în 2013 și revandută recent de catre cumparator în cadrul casei de licitație Great Collection pentru mai mult de 12 milioane de dolari.



2. 1804 USA Bust Dollar – "Dolarul Bust", S.U.A.

Denumit si Libertatea înclinată, Bust Dollar are o poveste plina de intrigi si confuzie. Moneda este datata din 1804, insa a fost batuta în 1834 sau mai târziu. Scopul sau initial a fost de a fi oferita cadou in misiunile diplomatului Edmund Roberts în în Siam, Muscat, Japonia și Conchinchina. Aceste monede, apar sub denumirea de Clasa I 1804 Bust Dollars au ramas necunscute de numismati până în 1842, când o poza cu una dintre ele a aparut intro publicatie, semnată de doi angajați ai Monetăriei.

Un an mai tarziu Monetaria emite mai multe exemplare ale monedei, executate imperfect, care poarta denumirea de Clasa II 1804 Bust Dollars. Ulterior Monetaria va mai produce mai multe exemplare, dintre care ultimele poarta numele de Clasa III 1804 Bust Dollars.

Doar 15 exemplare din cele 3 clase mai există astazi și cel mai vandut specimen, din Clasa I, a fost adjudecat in 1999 contra sumei uriase de 4.140.000 de dolari.

 
3.  1885 USA Trade Dollar – Dolarul Comercial al Statelor Unite

Emis de Monetăria Statelor Unite și batut în Philadelphia, Pennsylvania, Carson City și San Francisco între 1873 și 1885 Dolarul Comercial a fost produs pentru a imbunatati relatiile comerciale cu Orientul, in special cu China, ca urmare a deciziei Congresului Statelor Unite. Dolarul Comercial a fost produs cu discrepante pana in anul 1885 insa cu toate acestea, doar cinci exemplare din 1885 au fost de fapt bătute. Considerate disparute pana recent, la momentul actual se stie doar ca aceste monede inca exista. Un specimen a fost vandut la licitatie in 2019 pentru 3.960.000 dolari.


4.  1704 Ivan VI Pattern Silver Rouble, Russia -  Rubla de argint din 1704 model Ivan al VI-lea, Rusia

Rubla este denumirea monedei folosita inca din secolul al XIV –lea in cadrul teritoriilor rusesti. Moneda a fost bătută pentru Ivan al VI-lea, nepotul împărătesei Anna, care a murit in 1740. Cu toate ca Ivan VI nu a domnit niciodata si a sfarsit in inchisoare, moneda a fost batuta în numele său. Aversul monedei contine textul  „Țarul Pyotr Alexeyevich conducătorul întregii Rusii”, iar reversul include inscriptia „Monedă bună, preț - rubla 1704”. Se cunoaste existenta a numai două exemplare ale rublei din argint din 1704, dintre care unul  a fost vandut la licitatie in 2012 contra sumei colosale de 3.858.850 de dolari, un record pentru monedele rusuesti.


5.  409/6 BC Decadrachm, Greece – Decadrahma greceasca 409-406 î.Hr.


Grecii antici au fost una dintre natiunile cu istorie in productia de monede din argint, orase puternice din Grecia precum Atena, Siracuza, Akragas emitand propria moneda. Drahma din argint cantarea aproximativ 4,3 grame. Decadrahma valora 10 drahme si avea o greutate de 43  grame de argint. Una dintre cele mai rare monede din antichitate este decadrahma din Akragas, pana astazi supravietuind numai zece exemplare. O decadrahma a apartinut colecției magnatului petrolier Nelson Bunker Hunt a carui avere s-a diminuat exponential dupa incercarea sa de a ingheta piata argintului la inceputul anilor 1980. Un exemplar de decadrahma din 409-406 î.Hr. a fost vandut la licitatie in 2012 pentru 2.918.000 USD.


Exista si in Romania monede valoroase din argint, ale caror cotatii de pret la vanzare pot atinge valori de mii de euro si care sunt parte integranta din istoria noastra ca tara – a se lua in considerare drahmele dacice din argint extrem de rare, grosii din timpul domnitorului Stefan cel Mare sau leii din argint emise in special in timpul domniei regelui Carol I precum moneda de 2 lei din 1873.
 

Daca detineti o moneda rara din argint pe care doriti sa o valorificati si expedierea sa la o licitatie vi se pare problematica, apelati la specialistii nostri. Moneda dvs. din argint va fi evaluata gratuit si rapid si vi se va oferi un pret corect si actual, conform valorii sale pe piata.

 

 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.975 RON
1 USD = 4.66 RON
1 GBP = 5.78 RON
1 CHF = 5.09 RON
1 EUR = 4.953 RON
1 USD = 4.60 RON
1 GBP = 5.67 RON
1 CHF = 5.03 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.