EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Cheikh, unul dintre cele mai rare ceasuri de lux Cartier, va fi vândut la licitație

24.08.2022 | Publicat de Amanet AGS

Una dintre cele mai remarcabile creații ale producătorului de ceasuri de lux Cartier, Cheikh, va fi vândut la sfârșitul lunii septembrie 2022 în Paris de către casa de licitație Sotheby’s în cadrul ediției Fine Watches.

Idee și creație

Produs în 1983, într-o serie extrem de limitată de numai patru exemplare, designul ceasului a fost conceput de către Jacques Diltoer, directorul de creație al caselor Cartier și Perrin. Ideea in sine a fost rezultatul parteneriatului dintre președintele companiei Cartier de atunci, Alain Dominique Perrin și fondatorului raliului Paris-Dakar Thierry Sabine.

Perrin i-a sugerat lui Sabine ideea concepției unui ceas creat special pentru a fi oferit ca premiu pentru câștigătorul raliului supranumit Cartier Challenge (provocarea Cartier); însă condiția pentru a intra în posesia premiului a fost brutală: pentru a li se acorda ceasul, participanții trebuiau să câștige cursa de două ori la rând folosind aceeași clasă de vehicule.

Sursa de inspirație pentru acest ceas de o originalitate aparte a fost logo-ul raliului cu chipul stilizat al unui tuareg purtând un „cheich”, o bucată tradițională de pânză înfășurată în jurul capului ca protecție împotriva soarelui și nisipului. „Cheich”-ul prezintă în detaliu toate straturile și pliurile acoperământului pentru cap într-o combinație de aur alb, galben și roz de 18K, dispuse în aceeași ordine precum în faimoasa colecție de inele Cartier Trinity.

 

Cadranul ceasului prezintă designul recognoscibil Cartier, cu un indicator dreptunghiular al minutelor și o combinație de indicatori de oră cu bastoane și numere romane. Remontoarul include caboșonul albastru Cartier iar brățara din piele trece aproape insesizabil prin spatele ceasului.

 

Istoria ceasului Cartier „Cheich”

În 1984 și 1985, motociclistul Gaston Rahier câștigă consecutiv raliul Paris-Dakar. Cursa istovitoare de 6.200 de mile din Franța prin deșertul african până în Senegal era considerată extrem de dură, aproape imposibilă. În consecință realizarea pilotului de curse Gaston Rahier este impresionantă, campionul Paris-Dakar cucerind un trofeu pe măsura victoriilor sale succesive: rarisimul ceas Cartier „Cheich”, creat special pentru competiție.

 

 

Poate vă întrebați de ce Cartier a produs o serie atât de mică, de numai patru ceasuri “Cheikh”. Unul dintre primele două exemplare a fost donat lui Gaston Rahier și altul a fost creat pentru o potențială câștigătoare de sex feminin. Doi ani mai târziu după realizarea primelor, în 1985, un al treilea ceas de lux a fost creat, destinat pentru un alt viitor campion al raliului. Al patrulea exemplar, în prezent de negăsit, i-a fost oferit lui Thierry Sabine de către Alain-Dominique Perrin.

Se crede că acest ultim exemplar ar fi fost dăruit ulterior lui Hubert Auriol, un celebru motociclist francez. Oricum, anul 1986 marchează atât sfârșitul provocării Cartier, cât și sfârșitul producției ceasului de lux Cartier „Cheich”.

Din păcate, tot în 1986 spre finalul Raliului Paris-Dakar din același an, Thierry Sabine decedează ca urmare a unui accident de elicopter provocat de o furtună de nisip. Deși competiția de raliuri și-a urmat cursul în acel an, niciun competitor nu a câștigat provocarea Cartier, care a fost ulterior anulată, având loc doar patru ani. Cele trei exemplare care există și la momentul actual prezintă totuși diferențe sesizabile de design: Cartier „Cheich”pentru femei are dimensiuni mai mici și include diamante în carcasă, în timp ce al treilea cadran de ceas încorporează indicatori orari cu o formă alungită romani și de tip baton.

Exemplarul Cartier „Cheich” destinat vânzării în cadrul Sotheby’s este exemplarul deținut de Gaston Rahier și va fi expus pe 30 septembrie la Paris, înaintea licitației. Cine își va permite cumpărarea acestui ceas de lux rar? Rămâne de vazut, deoarece deși estimarea prețului acestui ceas rar variază între 200.000 € și 400.000 €  designul său deosebit, raritatea sa și istoria sa tumultoasă ar putea ridica prețul său la nivelul milioanelor de euro. Există deja un precedent - în luna mai a acestui an site-ul de licitații online Loupe This a vândut un model Cartier „Crash” din 1967 pentru 1,65 milioane de dolari.

 

Aflat într-o stare excelentă, ceasul va fi livrat în cutia sa originală, de o formă mai puțin obișnuită, triunghiulară curbată, personalizată cu marcajul Trophée Paris Alger Dakar sub semnătura Cartier.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.956 RON
1 USD = 4.66 RON
1 GBP = 5.70 RON
1 CHF = 5.14 RON
1 EUR = 4.938 RON
1 USD = 4.59 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 5.03 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2023 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.