EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Go digital - Blockchain, NFT și ceasurile de lux

26.01.2022 | Publicat de Amanet AGS

Viitorul va fi digital dupa cum arată ultimele tendințe ale dinamicii produselor de lux. 2021 a fost anul în care mărcile de modă s-au extins în metaverse și în acest articol ne vom axa pe lumea ceasurilor de lux și pe rolul lor ca NFT. Până acum piața NFT s-a axat pe arta digital și evoluția sa arată un trend în creștere. Tehnologia blockchain atrage mărcile produselor de lux pe diverse modele de afaceri.

 Mai concret, ce sunt Metaverse, Blockchain și NFT?

Conceptul metaverse nu este nici nou, nici complicat pentru mulți dintre noi. Metaverse este un spațiu virtual unde lumea fizică și cea digitală se întâlnesc, incluzând orice experiență digitală de pe internet care este captivantă și bineînțeles virtuală. În metaverse ni se oferă oportunitatea de a ne conecta, a ne juca, a lucra sau de a cumpăra atât bunuri reale cât și virtuale, de a trăi practic „vieți digitale" întrun univers virtual în continua dezvoltare. Ideea de metaverse a părut extrem de atrăgătoare atât companiilor de tehnologie și gaming cât și giganților modei precum Tommy Hilfiger, Burberry, Adidas, Puma, Nike sau casei de licitație Sotheby's. 

Blockchain este o bază de date ''puțin altfel'' față de bazele de date cu care ne-am obișnuit. In ea toate datele sunt descentralizate, fiind stocate în blocuri sau registre digitale conectate distribuite pe mii de servere din întreaga lume. Rețeaua Blockchain nu este sub controlul niciunei instituții, însă autoritatea este împărțită tuturor membrilor săi. Asta implică validarea unui nou bloc de date de către toți membrii rețelei, vizualizarea sa în timp real, iar odată generat și aprobat, acesta devine permanent și inalterabil. Tehnologia blockchain a fost asociată inițial cu moneda virtuală Bitcoin deoarece pentru validarea unui nou set de date toți utilizatorii care au ajutat la procesul de validare sunt recompensați sub forma unei criptomonede prin mining, adica li se oferă posibilitatea de a emite Bitcoin. Această tehnologie are aplicabilitate în domeniul bancar, în logistică și chiar în sănătate permițând tranzacții globale publice, rapide și mai sigure.

Probabil ați auzit în ultima vreme multe discuții legate de NFT (non-fungible tokens) sau jetoane non-fungibile. NFT-urile explodează în popularitate la momentul actual și sunt legate de lumea complexă a criptomonedelor și blockchain-ului, schimbând comportamentele consumatorilor și piețele produselor de lux sau de colecție. Discutând la general, un NFT este o creație virtuală cu o semnătură unică digitală care se află și este urmărită pe un blockchain. Un jeton non-fungibil este un activ digital unic și nu se poate schimba cu un alt produs, putând fi tranzacționat doar în criptomonede, în special în Ethereum. Un NFT are și un caracter speculativ, se poate revinde, de obicei cu un preț mult mai mare – atât timp cât piața permite și atenția este focalizată pe aceste jetoane non-fungibile. Câteva cifre pentru a ne da seama de amplitudinea fenomenului NFT: conform DappRadar, în 2021 s-au vândut NFT-uri în valoare totală de 25 miliarde dolari și s-au tranzacționat NFT-uri de pe 26 de milioane de "portofele digitale".

 

Ceasuri de lux NFT? Da, au fost deja realizate

Primele companii producătoare de ceasuri de lux care au constientizat potențialul pieței de ceasuri de lux NFT, au creat și au comercializat ceasuri de lux virtuale pentru potențialii clienți amatori și rezultatele lor par promițătoare. Pezentam mai jos brandurile care s-au aventurat in acest domeniu:

1.  Jean-Claude Biver, Președinte al Diviziei de Ceasuri din cadrul grupului LVMH, a oferit „prima licitație NFT a unui ceas de lux" la începutul lunii aprilie 2021. Exemplarul ales a fost „Piesa specială" Hublot Bigger Bang All Black Tourbillon Chronograph, care a făcut parte de mai mult de 25 de ani din colecția sa și a jucat un rol important în stabilirea designului al mărcii Hublot de astazi. Acest model a fost primul ceas de lux cu un frate geamăn digital, dotat cu drept de proprietate și certificat de autenticitate. Biver a pastrat dreptul de proprietate asupra ceasului fizic, în timp ce câștigătorului licitației i s-a oferit dreptul de proprietate al ceasului Hublot NFT, care se întâmplă să fie și primul ceas de lux NFT. Licitația a avut loc pe piața NFT OpenSea și a fost organizată de compania elvețiană de securitate cibernetică WISEKey. Până acum ceasul nu și-a gasit proprietarul, deși a primit o ofertă de 25 ETH, care a fost insa anulată in decembrie 2021. Pentru cine nu are idee care a fost valoarea tranzacției, 25 ETH sunt aproximativ 115.000 USD.

                           

 

2.  Jacob & Co.: Această marcă renumită de bijuterii și ceasuri de lux a lansat primul ceas NFT, fără dublură în lumea fizică. Ceasul digital a fost achiziționat cu 100.000 USD la o licitație pe platforma Artgails NFT. Denumit SF24 Tourbillion, ceasul are un design modern și eclectic și etalează un sistem de afișaj pe clapete split funcțional, similar cu orarele de zbor din aeroporturi. Cu toate acestea, în locul afișării destinațiilor și orarelelor de zbor, sistemul afișează criptomonede precum Bitcoin, Ethereum și XRP într-o animație de zece secunde care apare pe fața ceasului. Ceasul deține și o cutie digitală, precum și un certificat de garanție potrivit.

                            

 

3.  Konstantin Chaykin: Unul dintre cei mai creativi și mai originali producători de ceasuri de lux din lume, Konstantin Chaykin și-a transformat renumitul său ceas „Joker" într-un NFT și l-a licitat pentru Ether la Ineichen Zurich în mai 2021. Un omagiu adus celebrului entertainer Grimaldi, ceasul real „Joker" prezintă un cadran alb-argintiu cu un decor guilloche, însuflețit de „obraji" roșii, o gura care se misca in funcție de fazele lunii, sprâncene, ochi care afișează orele și minutele și o placă marcată cu numele și sigla maestrului ceasornicar. Exemplarul NFT al ceasului de lux este alcătuit din 42.480 de imagini computerizate asamblate împreună – una pentru fiecare minut din cele 59 de zile dintre 13 martie și 11 mai 2021, când luna nouă se afla în constelația Pești. „Joker" -ul NFT a fost în cele din urmă achiziționat pentru 42 000 de franci elvețieni. Konstantin Chaykin este singura companie de ceasuri NFT care reprezintă Rusia la expoziția internațională de ceasuri din Baselworld, Elveția.

                               

 

4.  Patek Philippe este un alt brand elvețian de ceasuri de lux ce a profitat de conjuctura actuală, punând la licitație în noiembrie 2021 pe platforma NFT SM-ART legendarul său model Nautilus în varianta NFT. Proiectat de renumitul Gerald Genta, ceasul a fost introdus pe piață în 1976 și s-a remarcat prin designul inovativ al carcasei sale, inspirată de hubloul unei nave, cu un cadran octogonal cu colțuri rotunjite. Nautilus 5711/1A-010 este unul dintre cele mai râvnite ceasuri de lux din lume, colecționarii fiind dispuși să aștepte ani de zile pentru a-l achiziționa. De data aceasta pentru varianta NFT modelul de afacere și modul de operare se apropie de cel al unei burse de valori. Ceasul NFT a fost creat în parteneriat cu un colecționar privat din Orientul Mijlociu care deține unul dintre puținele modele Nautilus existente. Nautilus in varianta NFT a fost evaluat la 120.000 dolari. După licitație, ceasul fizic a fost fracționat întrun activ nefungibil (NFA), care permite membrilor înregistrați ai platformei să cumpere acțiuni ale ceasului pentru tranzacționare.

                               

 

Nu numai producătorii de ceasuri de lux sunt singurele entități care au conceptualizat și vândut modele de ceasuri de lux NFT. Designeri digitali de excepție au profitat de oportunitate pentru a crea piese NFT unice, care atrag entuziaștii genului. Jesus Calderon este un adept fervent al criptomonedelor și designer de animație digitală. Calderon a creat un magazin de ceasuri NFT în plină dezvoltare, unde proiectează și vinde ceasuri virtuale sub egida Generative Watches. Ceasurile sale sunt replici digitale ale modelelor foarte cunoscute Rolex Daitona și Rolex Submariner (a se vedea produsele lui Rødex Daitona și Rødex Bitmariner). El proiectează animațiile 3D cu ajutorul unui algoritm și încarcă produsul finit în cadrul magazinului său, unde clienții săi plătesc sume frumoase pentru el în moneda virtuală Ethereum. Astăzi, un ceas de lux virtual prezentat pe rețelele sociale poate costa la fel de mult ca un Rolex Submariner real. Până acum designerul a vândut 68 de ceasuri digitale la aproximativ 700 USD fiecare, cel mai scump fiind revândut de un cumpărător cu 6,6 ETH, adică aproximativ 20.000 de dolari.  

                                

 

Rămâne de văzut daca tendința de creștere a pieței ceasurilor de lux NFT va fi tot atât de accelerată și în 2022 și anii următori, ținând cont că cererea pentru ceasuri de lux reale este în continuă expansiune și majoritatea cumpărătorilor preferă să investească într-un ceas real, de excepție, al cărui design și funcționalitate să iasă în evidență și să reflecte statutul lor social.

 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.956 RON
1 USD = 4.66 RON
1 GBP = 5.70 RON
1 CHF = 5.14 RON
1 EUR = 4.938 RON
1 USD = 4.59 RON
1 GBP = 5.62 RON
1 CHF = 5.03 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2023 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.