EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Totul despre perle

01.02.2023 | Publicat de Amanet AGS

Timp de secole, perlele au reprezentat un simbol al frumusetii, elegantei si puritatii, o adevarata sursa de fascinatie. In prezent, aceste obiecte de podoaba atat de ravnite, sunt privite ca fiind atat clasice cat si contemporane, venind in mai multe versiuni decat clasicul sirag de perle.

Perla este piatra cea mai enigmatica si uimitoare dintre toate pietrele pretioase. Este o personificare a feminitatii si sensibilitatii. Aceasta este singura piatra utilizata la bijuterii fara nici un tratament special. Jocul delicat de culori si o stralucire interioara misterioasa atrage atentia inca din cele mai vechi timpuri. Aceste calitati ale perlelor impreuna cu forma sferica sau de para au adus faima lor in intreaga lume. Albul lor, stralucitor si lucios este un simbol pentru puritate. Din cele mai vechi timpuri, au fost considerate a fi cele mai valoroase si ravnite comori. 

 

 

CARACTERISTICI

 

Cei mai importanti factori care sunt luati in considerare atunci cand se stabileste valoarea unei perle de cultura sunt luciul, culoarea, forma, suprafata si marimea. 

 

Luciul constituie cel mai important indiciu al calitatii perlei. Luciul unei perle reprezinta suprafata radianta a perlei si este apreciat in functie de stralucirea si capacitatea de a reflecta lumina. O perla cu un luciu intens va fi deosebit de stralucioare avand reflexele ca de oglinda, pe cand o perla cu luciu slab va avea un aspect laptos sau prafuit. Luciul este determinat de calitatea nacrului (sideful), a netezimii si a diametrului perlei. Printre factorii care afecteaza nacrul perlei se numara locul de cultivare, calitatea scoicii-mama, timpul petrecut in interiorul acesteia, tipul de scoica sau poluarea. Luciul intens poate fi dat numai de straturile groase de sidef si nu poate fi trecut cu vederea sau ajustat in functie de montura bijuteriei.

 

Perlele prezinta o paleta larga de culori: perlele in culori deschise sunt produse in nuante de alb, roz, argintiu, auriu si albastru, in timp ce perlele de culoare inchisa variaza de la verde-paun si purpuriu la toate nuantele de gri. Culoarea unei perle este mai presus de toate o chestiune de gust. Chiar daca unele nuante precum alb-rozaliu, alb-argintiu sau auriu-pal sunt extrem de rare sau mai putin cautate, aceste particularitati le sporesc valoarea, insa nu le evidentiaza calitatea. 

 

Forma unei perle joaca un rol major in determinarea valorii sale. Perlele pot avea mai multe forme, in functie de forma corpului strain si pot fi impartite in patru categorii de baza:
○ perla rotunda (rare, se formeaza atunci cand corpul din molusca nu se lipeste de cochilie);
○ semirotunda (aproape rotunda sau ovala);
○ semi-baroca (cu forme variate de para, picatura, ou sau nasture);
○ baroca (perla cu o forma si suprafata neregulate, atunci cand nucleul se lipeste de cochilie).

De-a lungul istoriei, perla rotunda a fost considerata cea mai valoroasa dar, in acelasi timp, si cea mai cautata. Cu toate acestea, cele mai renumite si pretioase perle din intreaga lume sunt adesea asimetrice; cu toate acestea, ceilalti factori de evaluare au o pondere mult mai importanta. Cu cat o perla are mai putine pete sau imperfectiuni, cu atat valoarea ei creste. Insa, micile imperfectiuni pot constitui adevarate atuuri: ele iti pot garanta ca perla este intr-adevar a ta si nu a altcuiva, ca este originala si nu o imitatie. Aceste imperfectiuni pot scadea pretul unei perle, insa nu ii pot estompa frumusetea.

 

 

TIPURI DE PERLE

 

Perlele Australiene din Marea Sudului sunt, fara indoiala, cele mai rare, sofisticate si scumpe perle de cultura din lume. Nici o alta perla nu le poate egala in frumusete, marime si calitate de vreme ce acestea nu necesita slefuire, lustruire, vopsire sau curatare speciala. Frumusetea acestor perle nu se estompeaza in timp, deoarece sunt pure si netratate, si pot fi transmise de la o generatie la alta ca bunuri de mare pret. Perlele australiene variaza ca marime intre 8mm si 18mm, dar si ca forma si culori: perlele rotunde si sub forma de picatura, perlele de tip baroc, sferice, nasture sau keshi, in nuante variate de la argintiu, alb, roz, pana la auriu sau albastru.

 

 

Perlele de cultura din Marea Sudului se impart in doua mari categorii: albe si negre. Cele albe sunt cultivate in special in apele din nordul Australiei, in Filipine si Indonezia. Raritatea si marimile impresionante, care variaza de la 8 la 20mm, sunt cele care le definesc valoarea. Paleta lor de culori oscileaza de la alb si albastru-argintiu pana la auriu-pal; varietatile de perle aurii sau galben-pal se gasesc din abundenta in apele din Insulele Filipine si Indonezia, iar cele albe sau argintii apar in special in apele australiene. 

Perlele negre, din care face parte celebra perla neagra din Pacificul de Sud, sunt cel mai adesea intalnite pe o arie vasta ce cuprinde Insulele Cook si portiunea de est care se intinde din Insulele Tahiti pana la Arhipelagul Tuamotu si Insulele Gambier, din Polinezia franceza. 

Perlele de cultura din Tahiti sunt sinonime cu magia si perfectiunea. Majoritatea provin din atolii si lagunele din Pacificul de Sud. Ca forma, predomina perlele-picatura, cele rotunde fiind mai rar intalnite, iar ca marime variaza intre 7mm si 15mm. Nuantele perlelor tahitiene oscileaza intre negru, argintiu, cenusiu sau gri deschis. Cea mai rara culoare este verdele “paun” – nuanta de negru-verzui din pana de paun.

 

 

Perlele Akoya sunt considerate a fi cele mai clasice dintre toate perlele de cultura. Ele au in special o forma rotunda sau ovala; masoara intre 2mm si 10 mm; iar culorile variaza de la alb-rozaliu la nuante pale si albastru-argintiu. Perlele Akoya sunt cultivate in Sud-Vestul Japoniei si in China.

Cu un sarm sofisticat, absolut diferit de farmecul unei perle mari, perfect rotunde, Keshi, perlele naturale fara nucleu, au aparut nesteptat in cultura de perle din Akoya si marile de Sud, prin depunerea de sidef pe mantaua scoicii care a rejectat un nucleu slefuit inserat initial in scoica ajunsa la maturitate. Aceste micute perle, de forma neregulata, sunt de asemenea extrem de apreciate si utilizate in industria bijuteriilor pentru realizarea de coliere fanteziste, in diferite nuante de alb-argintiu la gri-argintiu. 

 

 

Perlele Mabé sunt perle de forma semisferica cu irizatii multicolore care cresc in cochilia scoicilor si nu in corpul acestora. Aceste perle au luat numele scoicii de perle Mabé, raspandita in special in marile tropicale ale Asiei de Sud-Est si in insulele japoneze din regiunea Okinawa. Incepand cu anul 1950, aceste perle semisferice au inceput sa fie cultivate cu succes, insa, in prezent, majoritatea acestora nu mai provin din scoicile Mabé, ci din scoicile argintii din Marea Sudului. 

 

Perlele chinezesti de apa dulce sunt cultivate intr-o uimitoare gama de forme si culori, care variaza de la perle rotunde si ovale pana la perle-nasture, picatura si perle baroce in nuante de la albul cel mai pur pana la portocaliu si violet rozaliu. 

 

Kasumiga, cel mai nou tip de perla de cultura, provine dintr-o scoica hibrid care traieste intr-un lac aflat la Nord-Vest de Tokyo. Perlele Kasumiga stralucesc in nuante de la rozaliu la roz intens. 

 

 

 

GRADAREA PERLELOR

 

Prin gradarea perlelor se face identificarea unor categorii de calitate pentru perle, bazate pe practica unor laboratoare internationale specializate cum sunt Gemological Institute of America (GIA), European Gemological Laboratory (EGL), Schweizerische Stiftung für Edelstein-Forschung (SSEF), American Gem Trade Association (AGTA), Laboratoire Français de Gemmologie (LFG), Gemmological Institute of India (GII).

 

Sistemul AAA – A

○ AAA (triplu A), calitatea cea mai ridicata, peste 95% din intreaga lor suprafata nu are imperfectiuni, perlele au lustrul cel mai deosebit; sunt perlele cele mai scumpe;

○ AA (dublu A), categoria de perle cu un lustru foarte bun si cu 75%-95% din suprafata fara imperfectiuni; este categoria comerciala, in care rata calitate/pret are nivelul optim;

○ A, categoria in care intra perlele cu calitatea acceptabila cea mai mica, neincluse in circuitul comercial.

 

Sistemul tahitian, foloseste primele patru litere din alfabet, de la A la D:

○ A: perle de calitate maxima cu lustrul cel mai bun, cu mici imperfectiuni, maxim 10% din suprafata lor;

○ B: perle cu un lustru bun si mediu, suprafata cu imperfectiuni, nu mai mult de 30%;

○ C: perle cu nivelul mediu al lustrului si cu imperfectiuni ale suprafetei de 60%;

○ D: sunt perlele cu un lustru foarte redus si fara irizari, avand multe imperfectiuni.

 

Sistemul tahitian nefiind unul usor de apreciat, este folosit in special in tarile producatoare, de catre producatori si comercianti, dar in circuitul comercial mondial sunt evaluate si gradate conform sistemului AAA – A.

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.929 RON
1 USD = 4.55 RON
1 GBP = 5.58 RON
1 CHF = 4.94 RON
1 EUR = 4.901 RON
1 USD = 4.50 RON
1 GBP = 5.47 RON
1 CHF = 4.78 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2023 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.