EnglishRomanian
Blog
Casa Amanet AGS

Black Friday

16.11.2018 | Publicat de Amanet AGS

Black Friday, sau Vinerea Neagra in traducere, este ziua care precede Zilei Recunostintei in Statele Unite, si care deschide sezonul de cumparaturi de Craciun.

 

Deoarece Ziua Recunostintei este ultima zi de joi din noiembrie, Black Friday apare in fiecare an intre 23 si 29 noiembrie. Incepand cu anul 2005, Black Friday a fost declarata cea mai aglomerata zi de cumparaturi din SUA, reprezentand pentru comercianti, una dintre cele mai profitabile zile din an. Multe companii isi inceapeau programul mult mai devreme, chiar de la ora 4, pentru a atrage cat mai multi clienti. 

 

In 1939, in timpul Marii Crize Economice din SUA, Ziua Recunostintei a cazut in cea de-a cincea saptamana a lunii noiembrie. Comerciantii au avertizat ca ar intra in faliment deoarece sezonul de cumparaturi de vacanta era prea scurt. Acestia au cerut presedintelui Franklin D. Roosevelt sa transfere vacanta de Ziua Recunostintei pana la a patra joi. 

 

Termenul „Black Friday” a aparut in anii '60, desemnand ziua de debut a cumparaturilor pentru celebrarea sarbatorilor de iarna. Adjectivul „black” (negru) se refera la organizarea contabila a magazinelor, care treceau in aceasta perioada de la „rosu” la „negru”. In acest proces, contabilii marcau cu cerneala rosie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile inregistrate. Debutul cumparaturilor pentru iarna a fost marcat prin acesta zi inca din anul 1924, cand a avut loc parada pentru Ziua Recunostintei, organizata de lantul de magazine Macy’s, in vinerea de dupa Thanksgiving.

                                  

Alta ipoteza atesta ca prima utilizare inregistrata a termenului "Black Friday" a fost aplicata in timpul crizei financiare din 24 septembrie 1869, atunci cand a avut loc si prabusirea pietei aurului din SUA. Doi oligarhi de pe Wall Street, Jay Gould si James Fisk, lipsiti de scrupule, au conspirat sa creeze piata aurului american, incercand sa cumpere cat mai mult aur, in speranta de a-l vinde, ulterior, la preturi mult mai mari. In cele din urma, complotul a fost dat in vileag, trimitand pietele financiare din SUA intr-o zona de transare.

                                                                    

O alta poveste referitoare la originea numelui „Black Friday” se refera la un eveniment petrecut in anii '60, politia din orasul american Philadelphia folosind termenul pentru a descrie haosul care a urmat dupa Ziua Recunostintei, provocat de traficul intens, dar si trotuarele aglomerate de multimea de cumparatori si turisti veniti pentru meciul de fotbal al armatei navale.

                                 

 

Cu timpul, comerciantii si-au dat seama ca se pot folosi de aceasta sarbatoare pentru a-si mari profiturile. Astfel, ei au inceput sa acorde reduceri substantiale clientilor care le trec pragul, micsorand preturile chiar mai mult decat in ultimele zile de dinaintea Craciunului. Multe dintre companii isi deschid portile inca de la primele ore ale diminetii, anuntandu-si clientii fideli chiar si cu cateva saptamani inainte de Black Friday. Cele mai populare produse vandute in aceasta zi sunt electrocasnicele si jucariile, incadrate in cele mai profitabile oferte.

In ultima perioada, Black Friday se desfasoara, din ce in ce mai des, in domeniul virtual. Cei care doresc sa profite de reduceri, isi comanda pe internet, pentru a nu mai fi nevoiti sa astepte in fata magazinelor. Pentru a raspunde nevoilor clientilor, marile magazine isi organizeaza activitatea pe site-uri si retele de socializare online.
 

 

Cum a aparut Black Friday in Romania 

 

Cei de la eMAG au fost cei care au adus conceptul de Black Friday in Romania in 2011, impreuna cu cei de la Flanco. In acel an doar vanzarile din Vinerea Neagra au adus 8 milioane de euro pentru eMAG. La primul Black Friday din Romania mediul online a fost blocat, acest eveniment fiind unul dintre principalele momente in care cumparaturile online au cunoscut un adevarat spor de popularitate. De cand a apărut Black Friday in Romania si pana azi, nu mai putin de 43 de lanturi de magazine au ajuns sa inceapa sezoane de reduceri considerabile. 

Daca in SUA si o serie de tari din Europa de Vest Black Friday este in ultima decada din noiembrie, la noi a fost mutat cu o saptamana mai devreme. Ideea este ca daca Black Friday ar fi organizat dupa 21- 23 noiembrie multe dintre pachete nu ar ajunge pana la mini-vacanta din jurul Zilei Nationale. In plus, sunt sanse mai mari ca la jumatatea lui noiembrie sa fie vreme ceva mai buna, fara zapada, lucru bun pentru curieri.


                                                                     

Scurt istoric al celor sapte editii de Black Friday

2011

Conceptul a fost pentru prima oara vizibil in tara in 2011 cand insa nu a existat o strategie clara si doar cateva magazine online au fost pregatite. Practic, unele magazine online pur si simplu au marcat dimineata de vineri cu un banner si au scazut cateva preturi, vazand ca rivalii pornisera o campanie in acest sens. A fost mai degraba o incercare de Black Friday.

2012

Lucrurile au luat o intorsatura cand s-a comunicat masiv pe tema "sarbatorii reducerilor". Mai mult de atat, Black Friday s-a extins in multe domenii din afara electro-IT-ului, exemple fiind biletele la concerte, incaltamintea, anvelopele, parfumurile, imobiliarele, mobila, accesoriile de baie si multe altele. Multe site-uri au cedat, coletele ajungand chiar si dupa 20 de zile, insa au existat si multe persoane multumite.


2013

In 2013 Black Friday a fost intens pregatit si vanzarile au crescut puternic. Pentru prima oara s-a petrecut in doua "valuri": unul pe 21 noiembrie, altul pe 28 noiembrie, o serie de magazine anuntand un ”Black Week” care tinea opt zile intre aceste date. Marea schimbare a venit fiindca o serie de magazine online au decis sa devanseze Vinerea Neagra cu o saptamana. Tocmai din acelasi motiv amintit mai sus, cu ocazia Zilei Nationale multi clienti plecau in mini-vacante si nu ar mai fi cumparat. 


2014

Si la editia din 2014 magazinele au fost luase cu asalt, atat cele fizice, cat si cele online. Multi insa s-au plans ca ofertele cu adevarat bune s-au terminat in prima ora. Magazinele electro-IT erau pline incepand cu orele 6-7.00, iar in reportajele TV au fost intervievati oameni care nu venisera cu un plan anume, ci au cumparat ce le-a cazut in mana, fara a stii macar daca produsele erau cu adevarat la discount.
Marketingul a fost extins la maxim si au anuntat campanii de Black Friday magazine din majoritatea domeniilor. De data aceasta ”sarbatoarea” dura la foarte putine magazine doar o zi, iar in majoritatea locurilor era prelungita la trei zile.


2015

In 2015 a fost o situatie speciala si s-a comunicat ceva mai putin si mai discret, dat fiind contextul creat de tragedia din Colectiv si chiar si de atentatele de la Paris.
Vanzarile au crescut si tot mai multe magazine au intrat in joc. S-au inmultit campaniile de Black Friday pe parcursul anului, existand si unul de vara, dar si diverse campanii apropiate ca denumire de Black Friday.
La produsele cu adevarat atractive reducerile au fost de 10-20% si stocurile mici, multi plangandu-se ca nu au apucat sa puna produsul in cosul virtual si deja figura ca fiind epuizat.


2016

A crescut numarul de magazine care au participat si cele consacrate si-au crescut vanzarile. Foarte populare au fost smartphone-urile premium care pe cateva magazine au avut reduceri importante, modele de 2.000-2.300 de lei putand fi cumparate la 1.500-1.800 lei de cei care s-au miscat repede si le-au adaugat in "cosul electronic" in primele minute.
Au fost momente cand site-urile populare au fost nefunctionale, insa mai putine decat in 2013 sau 2014.
Tot mai multi romani platesc cu cardul, datele procesatorului de plati PayU aratand ca au fost cu 67% mai multe tranzactii online fata de 2015.


2017

Si anul trecut unele magazine au anuntat campanii inca de la 1 noiembrie si cateva online au anuntat si o campanie de Black Friday gandita special pentru companii. Multe magazine importante au inceput sa negocieze reducerile cu diversii furnizori inca de la inceput de an, iar pregatiri intense s-au derulat in ultimele trei-patru luni.
Aproape in fiecare an Kantar Millward Brown face un sondaj despre Black Friday si, de la an la an, este tot mai mare ponderea celor care au auzit de Black Friday si vor sa si cumpere. In 2017 sondajul arata ca ponderea celor care au auzit este de 79%, iar 45% au de gand sa cumpere ceva. Anul acesta sondajul arata ca 88% din internauti au auzit de Black Friday, iar 51% spun ca ar vrea sa cumpere ceva.


Anul acesta pentru un Black Friday reusit este necesar sa ne calcati pragul magazinului AGS Jewelry, situat pe Bd. Corneliu Coposu Nr.1C, Sector 3, Bucuresti. De asemenea, va asteptam si pe site www.ags-bijuterie.ro cu cele mai bune oferte pentru bijuterii si ceasuri de lux.

 

 


 

Calculator Amanet / Exchange
(Grame)
1 EUR = 4.969 RON
1 USD = 4.65 RON
1 GBP = 5.78 RON
1 CHF = 5.08 RON
1 EUR = 4.957 RON
1 USD = 4.60 RON
1 GBP = 5.67 RON
1 CHF = 5.01 RON
Amanet AGS Blog
Contactati-ne Acum
Declar că am citit și sunt de acord cu Termenii și Condițiile și GDPR
Va multumim. Mesajul a fost trimis!

Contact Casa Amanet AGS

Piata Romana Nr. 5, Sector 1
Bucuresti | Romania

0725 287 287

0749 300 632

platiprincard
AmanetAGS

Casa Amanet AGS Bucuresti / Alexandria va ofera servicii financiare, precum cumparam / amanetam aur, argint, bijuterii si diamante, ceasuri de lux, electronice. Casa noastra de amanet ofera rapid preturi atractive la obiectele amanetate. Te asteptam sa te convingi!

Facebook | Casa-Amanet.com

Copyright © 2024 Casa-Amanet.com. All rights Reserved.